Το μυστικό για να κάνετε τους εργαζομένους σας να εργαστούν σκληρότερα

Το μυστικό για να κάνετε τους εργαζομένους σας να εργαστούν σκληρότερα
Business people stacking hands in meeting

Χωρίς να τους κάνετε αύξηση.

της Σάρα Κάους*

Το σημερινό, κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο φαίνεται ότι εστιάζει εξίσου στο να περνάνε καλά οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα να παράγονται κέρδη. Ο σύγχρονος εργαζόμενος αναζητά μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής – ισορροπία που δεν υπήρχε 20 χρόνια πριν όταν εισήλθα στον επαγγελματικό στίβο.

Και στη S’well μας αρέσει να δουλεύουμε σκληρά αλλά μας αρέσει και να παίζουμε έντονα. Η ψυχαγωγία στις μέρες μας συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας κοινότητας εντός του γραφείου, ενώ τροφοδοτεί και πολλές δημιουργικές συζητήσεις.

Εκτός απ’ το να περνάμε καλά, όμως, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά πράγματα που ακολουθούμε στη S’well για να δίνουμε κίνητρα στις ομάδες, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Τα πάντα ξεκινούν με τη διαφάνεια. Η διαφάνεια δεν είναι μόνο μια προσωπική αξία μου αλλά κι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, όπως έμαθα απ’ την αρχή της καριέρας μου.

Έτσι, έχω εργαστεί με συνέπεια για να δημιουργήσω ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη διαφάνεια. Μοιραζόμαστε μαζί τα καλά και τα κακά, τις νίκες και τις προκλήσεις, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον και μαζί να υποστηρίζουμε την επιχείρηση. Γνωστοποιώντας στα μέλη κάθε ομάδας το τι συμβαίνει στην εταιρεία, κατανοούν όλοι ότι θα έχουν συμμετοχή στο «παιχνίδι». Αυτό ενθαρρύνει τις ομάδες να αποτελέσουν κομμάτι μιας προσέγγισης που εστιάζει στην επίλυση προβλημάτων, μέσω της οποίας όλοι μαθαίνουμε, σκεπτόμαστε, και εμπλεκόμαστε.

Υποστηρίζω, επίσης, την ανάγκη σαφούς ορισμού των στόχων. Κάθε μέλος της ομάδας ορίζει τρεις στόχους στην αρχή του έτους κι εγώ το παρακολουθώ προσωπικά για να δω πώς μπορώ να βοηθήσω με την επίτευξη αυτών των στόχων. Το να νοιώθουν οι ομάδες μας υποστήριξη είναι κρίσιμο για μένα και για την επιχείρηση.

Συμπερασματικά, εκτός απ’ το να περνάμε καλά μεταξύ μας, είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια και να παρέχεται υποστήριξη. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στο προσωπικό μας, ώστε να αγγίξει νέα επίπεδα αποδοτικότητας.

* Η Σάρα Κάους είναι διευθύνουσα σύμβουλος της S’well.