Το MIT επενδύει 1 δισ. δολάρια σε μία νέα σχολή με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη

Το MIT επενδύει 1 δισ. δολάρια σε μία νέα σχολή με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη

Στόχος της νέας σχολής υπολογιστικής να διατηρήσουν οι ΗΠΑ τη θέση τους στην παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

της Brittany Shoot

Το Massachusetts Institute of Technology (MIT) πρόκειται να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μια νέα πανεπιστημιακή σχολή υπολογιστικής. Η σχολή, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2019, θα εστιάσει στην εκπαίδευση μιας νέα γενιάς ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το MIT λέει ότι το νέο «Κολέγιο Υπολογιστικής Stephen A. Schwarzman» είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην υπολογιστική και την τεχνητή νοημοσύνη που έλαβε χώρα ποτέ από έναν αμερικανικό ακαδημαϊκό θεσμό. Πρόκειται, προφανώς, για μια θαρραλέα και σημαντική δέσμευση σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ χρειάζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η νέα σχολή, η οποία θα λειτουργήσει ως ένας διεπιστημονικός κόμβος για την επιστήμη των δεδομένων και την επιστήμη των υπολογιστών, θα πάρει το όνομα του μεγαλύτερου δωρητή της. Ο Schwarzman, συνιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού Blackstone, προέβη σε μια δωρεά ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων προς το ΜΙΤ για την ίδρυση της σχολής.

Ο Schwarzman έχει επίσης δωρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε άλλα πανεπιστήμια, όπως το Yale και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard, η οποία έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι για τη μελέτη της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι το νέο κολέγιο του MIT ίσως συμβάλει στο να γεφυρωθεί το χάσμα ταλέντου που υπάρχει στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που απαιτείται για κλάδους όπως η εξυπηρέτηση πελατών, απαιτεί περισσότερους εργαζομένους σε σχέση με όσους είναι τώρα διαθέσιμοι για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Τον Μάιο του 2017 υπολογίστηκε ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα δαπανήσουν πάνω από 650 εκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος για την πλήρωση θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.