Το νέο «άθλημα» που ίσως προστεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το νέο «άθλημα» που ίσως προστεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες
epa05619916 Tim Schwartmann (L) of German team Schalke 04 concentrates in playing during the final match in FIFA 17 video game against August Rosenmeier (R, on screen) of French club Paris Saint-Germain eSport at the eSports torunament Legia eSports Cup 2016 in Warsaw, Poland, 06 November 2016. EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιδέα ενσωμάτωσης των e-Sports στους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζει να κερδίζει έδαφος.

του Chris Morris

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών πρόκειται να φιλοξενήσουν ένα φόρουμ για να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσθήκης των βιντεοπαιχνιδιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ο σκοπός του φόρουμ είναι να διερευνήσει τις συνέργιες, να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας κοινής προσέγγισης, και να ορίσει μια πλατφόρμα για μελλοντική αλληλεπίδραση μεταξύ του κλάδου των e-Sports και του Ολυμπιακού Κινήματος», δήλωσε η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της.

Με άλλα λόγια, οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα e-Sports, τον αντίκτυπό τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται στον απόηχο της Ολυμπιακής Συνόδου πέρυσι τον Οκτώβριο, όπου η ΔΟΕ κλήθηκε επίσημα να διερευνήσει το ενδεχόμενο προσθήκης των e-Sports στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι δεδομένο ότι τα e-Sports δεν θα αποτελέσουν μέρος των Θερινών Αγώνων του Τόκυο το 2020, αλλά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Ο Tony Estanguet, συμπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Παρισιού, έχει προωθήσει με θέρμη αυτή την ιδέα.

Οι διοργανωτές των Ασιατικών Αγώνων- ενός αθλητικού γεγονότος που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια με αθλητές απ’ όλη την Ασία- έχουν επιβεβαιώσει ότι τα e-Sports θα συμπεριληφθούν φέτος ως αγώνες επίδειξης. Στους αγώνες του 2022 στο Hangzhou της Κίνας θα συμπεριληφθούν κανονικά στο πρόγραμμα και οι νικητές θα λάβουν κανονικά τα αντίστοιχα μετάλλια.

«Πρέπει να εξετάσουμε στενά το ζήτημα γιατί δεν μπορούμε απλώς να πούμε ότι δεν μας αφορά ή ότι δεν αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες» είχε δηλώσει ο Estanguet στο Associated Press πέρυσι. «Η νεολαία ενδιαφέρεται για τα e-Sports και για τον χώρο αυτό ευρύτερα. Ας το δούμε. Ας έρθουμε σε επαφή με όλο αυτό. Κι ας προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μερικές γέφυρες».