Το νέο «χρυσωρυχείο» της Yahoo!

Το νέο «χρυσωρυχείο» της Yahoo!
Photo:

Μία συμφωνία με την Foursquare θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στoν χώρο του Βig Data.

Τα μεγάλα δεδομένα είναι η νέα hot τεχνολογική τάση και η Yahoo! θέλει να κατακτήσει ένα κομμάτι της πίτας. Σύμφωνα με το CNN Money, φλερτάρει με τη Foursquare για μία συνεργασία που θα αφορά την πολύτιμη δεξαμενή δεδομένων τοποθεσίας της συγκεκριμένης startup. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο εταιρείες είναι ακόμα ρευστές, ενώ και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις φήμες.

Μία συμφωνία θα είχε νόημα καθώς θα τροφοδοτούσε τη Yahoo! με δεδομένα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ποικίλα προϊόντα από το ευρύτατο χαρτοφυλάκιό της, ενώ θα προσέφερε στη Foursquare μία τεράστια χρηματοδοτική ευκαιρία. Η Yahoo! θα μπορούσε πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της Foursquare για να προσαρμόσει τα αποτελέσματα αναζήτησης, το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις βάσει του πού βρίσκεται ο χρήστης ή βάσει των τοποθεσιών που έχει επισκεφθεί στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη: Flickr: Το φάντασμα που καταδιώκει την Yahoo!

Το bing.com της Microsoft προσέθεσε τη Foursquare στα αποτελέσματά του πέρυσι. Όμως, η Yahoo! έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει τα δεδομένα της Foursquare εκτενέστερα σε σχέση με τη Microsoft. Για παράδειγμα, η τεχνολογία χαρτογράφησης και κινητής τηλεφωνίας της Foursquare θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη σε δεκάδες ιστοσελίδες της Yahoo!.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo, Μαρίσσα Μάγιερ, έχει προσπαθήσει να ορίσει εκ νέου τη Yahoo! σαν μία εταιρεία αφιερωμένη στην εξατομίκευση του Ιστού για τους χρήστες του, από το περιεχόμενο ως το email και τις διαφημίσεις. Επιδιώκει να γίνουν τα προϊόντα της Yahoo! κομμάτι των καθημερινών συνηθειών των χρηστών, και επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την «τοπικοποίηση», δηλαδή την τοπική προσαρμογή του περιεχομένου για κινητές συσκευές, των κοινωνικών μέσων και των βίντεο. Είναι σαφές ότι η Foursquare ταιριάζει με πολλά απ’ αυτά τα πεδία ενδιαφέροντος.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι μάνατζερ των εταιρειών τεχνολογίας στο κόσμο

Η Foursquare, που ιδρύθηκε το 2009, επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν «check in» σε χώρους όπως π.χ. εστιατόρια, για να λάβουν συμβουλές και εκπτώσεις. Κάποτε, ήταν η πιο πολλά υποσχόμενη startup στη Silicon Valley, όμως τα τελευταία χρόνια η εταιρεία προσπαθεί να βγάλει από πάνω της την ιδέα ότι δεν έχει πραγματικό αντικείμενο εργασιών.

Στην πραγματικότητα, η Foursquare έχει συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια check-ins από τα 35 εκατομμύρια χρηστών της ανά την υφήλιο, και έχει βρει τρόπους χρήσιμης επεξεργασίας αυτών των δεδομένων.

Ως προς τους χρήστες, η Foursquare μπορεί να πει σε κάποιον εραστή της καλής μπίρας από το Σικάγο που μόλις κατέφτασε στο Αμβούργο πού να πάει για να βρει τις ωραιότερες μπυραρίες της πόλης. Ως προς τις επιχειρήσεις, μπορεί να ενημερώσει τους μαγαζάτορες για την κίνηση του μαγαζιού σε σχέση με τους ανταγωνιστές, για το ποιες είναι οι ώρες αιχμής, ή για την επίδραση του καιρού στην κίνηση των θαμώνων.

Αν κρίνουμε από προηγούμενες παρεμφερείς συμφωνίες, η Foursquare θα μπορούσε να κερδίσει πολλά χρήματα από μία τέτοια συμφωνία. Νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, η Google εξαγόρασε την υπηρεσία κοινωνικής χαρτογράφησης Waze για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Big Data = νέες θέσεις εργασίας