Το νέο πυρηνικό υπερ-όπλο του Πούτιν που σπάει το φράγμα του ήχου

Το νέο πυρηνικό υπερ-όπλο του Πούτιν που σπάει το φράγμα του ήχου
epa07248962 (FILE) - A handout still image from a video footage made available 19 July 2018 by the Russian Defense Ministry on its official Youtube page shows Russian Avangard hypersonic strategic missile system equipped with a gliding hypersonic maneuvering warhead preparing for blasting off in Russian territory (reissued 26 December 2018). Reports 26 December 2018 state Russian President Vladimir Putin has overseen from a remote location the succesful test of the hypersonic complex Avangard in Russia's far east region. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Για πρώτη φορά η Ρωσία προσθέτει στο οπλοστάσιό της μια τεχνολογία η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως.

 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει την πρώτη μονάδα υπερηχητικών, πυρηνικής ικανότητας, πυραύλων το επόμενο έτος, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η χώρα του έχει πλέον στην κατοχή της ένα νέο είδος στρατηγικού όπλου.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφού παρακολούθησε αυτό που το Κρεμλίνο περιέγραψε ως δοκιμή προ της ανάπτυξής του νέου πυραυλικού συστήματος που ονομάζεται Avangard.

«Η δοκιμή αυτή, που μόλις ολοκληρώθηκε, τελείωσε με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Από το επόμενο έτος, το 2019, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα έχουν το νέο διηπειρωτικό στρατηγικό σύστημα Avangard…είναι μία μεγάλη στιγμή για την ιστορία των ενόπλων δυνάμεων και για την ζωή της χώρας. Η Ρωσία απέκτησε έναν νέο τύπο στρατηγικού όπλου».

Προηγουμένως, ο Πούτιν παρακολούθησε την επιτυχή δοκιμή νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος, ικανού να οπλισθεί με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν παρακολούθησε την δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στην ρωσική Απω Ανατολή από κτίριο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στην Μόσχα.

Ο ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι η Μόσχα αναπτύσσει σειρά νέων οπλικών συστημάτων, ανάμεσά τους και το Avangard, κατά την διάρκεια μίας από τις πλέον πολεμοχαρείς ομιλίες του αυτής της χρονιάς, λέγοντας ότι θα μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και να διαφύγουν των αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων, περιλαμβανομένης της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, προγράμματα για την ανάπτυξη των οποίων έχουν οι μεγάλες δυνάμεις Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα, είναι πυραυλικά συστήματα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναχαιτισθούν από τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα.