Το νέο ρομπότ της Disney μπορεί να σκαρφαλώνει τοίχους

Το νέο ρομπότ της Disney μπορεί να σκαρφαλώνει τοίχους

Το ερευνητικό τμήμα της Disney συνέβαλε στην ανάπτυξη του VertiGo, ενός ρομπότ που σκαρφαλώνει τοίχους.

του Τζον Γκοντιόζι

Η Disney Research αναπτύσσει μια νέα γενιά ρομπότ για να διαδεχθεί το μίνι-ρομπότ Sphero BB-8 που ελέγχεται μέσω smartphone και είναι διαθέσιμο προς πώληση.

Το ερευνητικό τμήμα της γνωστής εταιρείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης, έκανε πρόσφατα τα αποκαλυπτήρια στο ρομπότ VertiGo, το οποίο μπορεί να σκαρφαλώνει τοίχους. Κινούμενο σε τέσσερις τροχούς, το VertiGo μπορεί με ευκολία να μετατρέψει την κίνησή του επί εδάφους σε αναρρίχηση τοίχου χάρη σε δύο έλικες που παρέχουν την ώση.

Όπως ανέφερε ο Πολ Μπίρντσλεϊ, επικεφαλής ερευνητής της Disney Research Zurich, ένα ζεύγος τροχών είναι περιστρεφόμενο και κάθε έλικας έχει δύο θέσεις ώστε να προσαρμόζεται η κατεύθυνση της ώσης. Αυτό επιτρέπει στους τροχούς να σηκώνονται και να υπερπηδούν αντικείμενα, ή να σκαρφαλώνουν τοίχους.

«Με τον τρόπο αυτό, το VertiGo διευρύνει την ικανότητα των ρομπότ να ταξιδεύουν εντός του αστικού αλλά και του εσωτερικού περιβάλλοντος» αναφέρει ο Μπίρντσλεϊ.

Το ρομπότ, που διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου, είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να κατευθύνεται περίπου όπως ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο. Στο μέλλον, θα είναι δυνατή η χρήση ενός smartphone για τον έλεγχό του, όπως ήδη συμβαίνει με τα ρομπότ-μινιατούρες Sphero BB-8 και Ollie.

Αν και το VertiGo είναι απλώς ένα concept επί της παρούσης, η επιτυχία του Star Wars και άλλων brands της Disney ανοίγει νέες ευκαιρίες για το τμήμα Καταναλωτικών Προϊόντων της εταιρείας.

Πηγή: fortune.com