Αυτό είναι το νέο σχέδιο του Mark Zuckerberg για να καταπολεμήσει τους…αντάρτες της τηλεργασίας στη Meta

Αυτό είναι το νέο σχέδιο του Mark Zuckerberg για να καταπολεμήσει τους…αντάρτες της τηλεργασίας στη Meta
(FILES) In this file photo taken on October 17, 2019 Facebook founder Mark Zuckerberg speaks at Georgetown University in a 'Conversation on Free Expression" in Washington, DC. - Facebook has agreed to pay up to $14 million to settle a US government lawsuit accusing the tech giant of favoring immigrant applicants for thousands of high-paying jobs, authorities announced on October 19, 2021. US prosecutors alleged Facebook "channeled" jobs to visa holders by avoiding advertising on its careers website, accepting only physically mailed applications for some posts, or refusing to consider US workers at all. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Οι εργαζόμενοι που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με απόλυση ή να επηρεαστεί η αξιολόγηση της απόδοσής τους.

Ο Mark Zuckerberg, κάποτε υπέρμαχος της εργασίας από απόσταση, αλλάζει πλεύση – με την εταιρεία να απειλεί με πειθαρχικά μέτρα όποιον δεν συμμορφώνεται με τις επικείμενες αλλαγές των κανόνων.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram παρουσίασε τις ακριβείς λεπτομέρειες για την επιστροφή στο γραφείο σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό, οι λεπτομέρειες του οποίου δημοσιεύθηκαν από το Insider.

Η επικεφαλής του Τμήματος Προσωπικού της Meta, Lori Goler, δήλωσε ότι από τις 5 Σεπτεμβρίου, θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους υπαλλήλους – εκτός από αυτούς με εξαιρέσεις εγκεκριμένες από τη διοίκηση – να εργάζονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Η Meta είπε για πρώτη φορά στους υπαλλήλους της τον Ιούνιο ότι αναθεωρεί την πολιτική της για την απομακρυσμένη εργασία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να εργάζονται από τα γραφεία που τους έχουν ανατεθεί τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο – μια κίνηση που ήρθε πολύ αργότερα από ό,τι σε άλλες εταιρείες του κλάδου όπως η Google, η Apple και η Twitter.

Ο τιτάνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε δηλώσει τότε ότι αυτό το πλαίσιο «κατανεμημένης εργασίας» θα επέτρεπε στο προσωπικό του να «έχει ουσιαστικό αντίκτυπο τόσο από το γραφείο όσο και από το σπίτι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση αυτή είναι μια σημαντική στροφή από τις δηλώσεις του CEO Zuckerberg την εποχή της πανδημίας ότι οι μισοί από τους δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους της Meta θα μπορούσαν να εργάζονται εξ αποστάσεως μέχρι το τέλος της δεκαετίας και ότι ο τεχνολογικός γίγαντας θα γινόταν «η πιο προοδευτική εταιρεία για την εργασία από απόσταση».

Σύμφωνα με το σημείωμα της Πέμπτης προς τα στελέχη της Meta, οι εργαζόμενοι που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με απόλυση ή να επηρεαστεί η αξιολόγηση της απόδοσής τους.

Εκείνοι που εξαιρούνται από τον κανόνα των τριών ημερών την εβδομάδα εργασίας στο γραφείο φέρεται να περιλαμβάνουν υπαλλήλους που προσλήφθηκαν σε εντελώς απομακρυσμένες θέσεις ή εκείνους που έχουν ήδη λάβει έγκριση να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι με πλήρη απασχόληση.

Σύμφωνα με το Insider, κανένας που εργάζεται στην εταιρεία για λιγότερους από 18 μήνες δεν θα επιτρέπεται να εργάζεται πλήρως εξ αποστάσεως και όσοι έχουν εργαστεί στη Meta για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο θα πρέπει να υποβάλουν επίσημη αίτηση και να τους χορηγηθεί έγκριση εάν θέλουν να εργάζονται από το σπίτι κάθε μέρα.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που επιτρέπεται να παραμείνουν σε καθεστώς πλήρως απομακρυσμένης εργασίας θα έχουν περιορισμούς σχετικά με το πόσο συχνά μπορούν να εργάζονται από τα γραφεία της Meta.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε όσους έχει εγκριθεί η εργασία εξ αποστάσεως απαγορεύεται να έρχονται στο γραφείο για περισσότερες από τέσσερις ημέρες κάθε δύο μήνες, εκτός εάν υπάρχει «σαφής επαγγελματικός λόγος» – όπως μια επιτόπια εκδήλωση ή μια υποχρεωτική συνάντηση – που υποδεικνύει ότι πρέπει να βρίσκονται εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Fortune.com