Το όνειρο των κρυπτονομισμάτων δεν έχει πεθάνει. Ας ελπίσουμε ότι έχουν πεθάνει οι αυταπάτες

Το όνειρο των κρυπτονομισμάτων δεν έχει πεθάνει. Ας ελπίσουμε ότι έχουν πεθάνει οι αυταπάτες
Photo: pixabay.com
Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος των κερδοσκόπων μας θα αντικατασταθεί μια μέρα από πραγματιστές, οι οποίοι μπορούν να δουν το blockchain για αυτό που πραγματικά είναι: μια ισχυρή νέα τεχνολογία, αλλά όχι το νέο Διαδίκτυο.

του Danny Rimer

Έξι μήνες μετά την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων όπου «εξαφανίστηκαν» 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να μιλούν για τις πιθανότητες ανάκαμψης – μια «άνοιξη των κρυπτονομισμάτων» μετά από έναν ακόμη «χειμώνα». Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η διόρθωση δεν ήταν αρκετή για να δώσει περισσότερο ρεαλισμό στη συζήτηση. Αυτό που στην πραγματικότητα αποκαλύπτει το «μακελειό» είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων με δυνατότητα blockchain πρέπει να επανεξεταστούν και να ξαναχτιστούν από πάνω προς τα κάτω.

Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος των κερδοσκόπων μας θα αντικατασταθεί μια μέρα από πραγματιστές, οι οποίοι μπορούν να δουν το blockchain για αυτό που πραγματικά είναι: μια ισχυρή νέα τεχνολογία, αλλά όχι το νέο Διαδίκτυο.

Το blockchain έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαμόρφωση του μέλλοντος και να ενισχύσει την πρόοδο και την ανάπτυξη – όχι με τον τρόπο που χρησιμοποιείται συνήθως σήμερα. Αυτό που έχουμε δει είναι μια βιομηχανία που συχνά μιλά για «ελευθερία» και «αυτονομία», αλλά εξίσου συχνά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γλώσσα για να παραπλανήσει το κοινό. Έχουμε συναντήσει πολλούς ιδρυτές εταιρειών που θέλουν να κερδίσουν γρήγορα χρήματα, αντί για εκείνους που είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν στη μακροχρόνια, πολυετή προσπάθεια για την οικοδόμηση πραγματικής αξίας. Είδαμε ανθρώπους να χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που προορίζεται για εφαρμογές, αντί για εκείνους που προσπαθούν να λύσουν ένα πραγματικό και πιεστικό πρόβλημα.

Όταν ο κλάδος ανασυγκροτηθεί, ελπίζουμε ότι θα δούμε περισσότερους επιχειρηματίες blockchain που θα λειτουργούν με γνώμονα κάποια αποστολή. Εντωμεταξύ, είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τα όνειρα από τις αυταπάτες.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν για τη δυνατότητα των κρυπτονομισμάτων να αντικαταστήσουν τα κυρίαρχα νομίσματα του κόσμου, να καταστρέψουν τις τράπεζες και να αφαιρέσουν εντελώς την ανάγκη για εταιρική διακυβέρνηση μέσω κατανεμημένων αυτόνομων οργανισμών. Ο κλάδος γέμισε σύντομα με χρήματα που εξαρτώνται από την επιτυχία των κρυπτονομισμάτων – με πολλούς παίκτες να δημιουργούν συγκρούσεις συμφερόντων και να αυξάνουν τεχνητά την αξία των επιχειρήσεων αγοράζοντας κρυπτονομίσματα.

Ο όρος «κοινότητα» έγινε ένας από τους πιο χρησιμοποιούμενους όρους στον χώρο, αλλά πολύ συχνά είναι μια λέξη για την προώθηση κακών επενδύσεων. Αγαπάμε τις πραγματικές κοινότητες – αλλά ένα σύστημα πυραμίδας δεν είναι το ίδιο με ένα φαινόμενο δικτύου. Πάρα πολλοί επιχειρηματίες στο χώρο των κρυπτονομισμάτων έχουν βαλθεί να προωθήσουν, να υπερφουσκώσουν και γενικά να «χρησιμοποιήσουν και μετά να ξεφορτωθούν» διάφορα νομίσματα. Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία έγινε ο μεγαλύτερος εθισμός.

Το τρέχον περιβάλλον βασίζεται στο γεγονός ότι οι εκδότες κρυπτονομισμάτων πλουτίζουν την πρώτη μέρα – που ισοδυναμεί με έναν ιδρυτή μιας startup που πουλάει ένα κομμάτι της εταιρείας του και τσεπώνει χρήματα πριν δημιουργηθεί οτιδήποτε. Εάν κινείστε σε κύκλους κρυπτονομισμάτων, μπορεί κάλλιστα να έχετε συναντήσει εκείνους που έχουν ήδη εξαργυρώσει πρώιμα κέρδη και τώρα περιφέρονται από συνέδριο σε συνέδριο.

Ακόμα χειρότερα, οι ρυθμιστικές αρχές άργησαν να δράσουν, και αυτό είναι εν μέρει ο λόγος που ο χώρος των κρυπτονομισμάτων ήταν τόσο ελκυστικός. Το θλιβερό αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν καταστραφεί από τη συντριβή του κλάδου και κανείς δεν ήταν εκεί για να τους προστατεύσει.

Τα καλά νέα είναι ότι έρχεται ρύθμιση. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας με την υπόθεση ότι θα ισχύουν οι συνήθεις νόμοι και κανόνες χρηματοδότησης – από το «Γνωρίστε τον Πελάτη σας» έως το «Καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος».

Ομοίως, οι επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων δεν μπορούν να παρακάμψουν τις συνέπειες για το κλίμα. Οποιαδήποτε εταιρεία βασίζεται σε κάποιο είδος blockchain δεν μπορεί να αποφύγει να μιλήσει για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της και να δημιουργήσει ένα υπεύθυνο επιχειρηματικό μοντέλο που να τις λαμβάνει υπόψη.

Ας ελπίσουμε ότι η παρούσα κρίση του κλάδου θα έχει θετική επίδραση στην εκκαθάριση των πολλών επιχειρήσεων που δεν έχουν το απαραίτητο όραμα και στόχευση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εταιρείες τεράστιας σημασίας και επιρροής θα χτιστούν πάνω στο blockchain. Απλώς δεν θα μοιάζουν με τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις που υπάρχουν σήμερα.

Εντωμεταξύ, θα επευφημούμε αυτούς τους πραγματικά επαναστάτες ιδρυτές που θέλουν να αρπάξουν αυτήν την τεχνολογία και να δημιουργήσουν κάτι εκπληκτικό.

Πηγή: fortune.com