Το πανεπιστήμιο των «τεχνολογικών φρικιών» με την 97% απορρόφηση

Το πανεπιστήμιο των «τεχνολογικών φρικιών» με την 97% απορρόφηση

Ένα μέρος για όσους βιάζονται να βρουν μια κερδοφόρα δουλειά σε μια ηγέτιδα τεχνολογική εταιρεία αλλά δεν ενδιαφέρονται για διακοπές ή κοινωνική ζωή.

Η τεχνολογική εξάπλωση έχει οδηγήσει σε μια αύξηση της ζήτησης για ειδικότητες που σχετίζονται με τον χώρο της πληροφορικής. Σε αυτή την περίοδο, μια άμεση είσοδο στον επαγγελματικό χώρο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, είναι ένα σημαντικό ζητούμενο για τους νέους φοιτητές. Πόσο μάλλον αν αυτό μπορεί να συνοδευτεί με ένα μικρότερο χρόνο σπουδών.

Την δική του λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει ένα πανεπιστήμιο του Σωλτ Λέικ Σίτυ. Το πανεπιστήμιο του Neumont ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική επιλογή για τους φανατικούς φίλους της τεχνολογίας που ονειρεύονται μια άμεση αποκατάσταση σε κάποιον από τους ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας.

Το Neumont ειδικεύεται σε ειδικότητες που έχουν σχέση με την πληροφορική. Όπως και τα υπόλοιπα κολλέγια της χώρας, είναι πλήρως διαπιστευμένο και οι φοιτητές του παρακολουθούν υποχρεωτικά τις 54 ώρες μαθημάτων που αφορούν την αγγλική γλώσσα, την ιστορία και διάφορες τέχνες για να αποφοιτήσουν.

Ωστόσο, από εκεί και πέρα τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται εντελώς διαφορετικά. Το Neumont εξειδικεύεται σε μόλις 5 ειδικότητες: επιστήμη υπολογιστών, ανάπτυξη παιχνιδιών, πληροφοριακά συστήματα, τεχνολογική διοίκηση και διαδικτυακή ανάπτυξη. Και το πρόγραμμα σπουδών συμπυκνώνεται σε τρία έτη. Αντί για δύο εξάμηνα ανά έτος, οι μαθητές του Neumont παρακολουθούν τέσσερα τρίμηνα. Μεταξύ των 12 συνολικά τριμήνων, οι μαθητές μπορούν να απολαύσουν ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων, αλλά όχι καλοκαιρινές διακοπές!

Αλλά ακόμα πιο ασυνήθιστο είναι το περιεχόμενο των μαθημάτων. Αρχικά, οι μαθητές πρέπει να παρακολουθήσουν τρία υποχρεωτικά μαθήματα πάνω στην ανάπτυξη των επαγγελματικών ικανοτήτων. Μεταξύ τους περιλαμβάνεται και αυτό του «κυνηγιού εργασίας». Και μετά, οι μαθητές πρέπει να δημιουργήσουν ομάδες των τριών ή πέντε μελών που θα πραγματοποιούν «πραγματικές δουλειές για πραγματικές εταιρείες.»

Οι εταιρείες συνεισφέρουν στο εκπαιδευτικό έργο του πανεπιστημίου και τροφοδοτούν με επαγγελματική εμπειρία τους φοιτητές του πανεπιστημίου και μελλοντικούς τους συνεργάτες. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών προσλαμβάνονται από αυτές πριν καν την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, η επαγγελματική αποκατάσταση για τους αποφοίτους φτάνει το 97%, μόλις έξι μήνες από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, σε εταιρείες όπως η Google, το eBay, η Microsoft, η ΙΒΜ και η Yahoo. Ο μέσος πρώτος μισθός για τους αποφοίτους του είναι τα 63.000 δολάρια.  Εάν υπολογίσουμε πως η φοίτηση για κάθε εξάμηνο κοστίζει 7.500 δολάρια (ή συνολικά 90.000 δολάρια), η περίπτωση φαντάζει ως μια ενδιαφέρουσα επένδυση.

Υπάρχει πάντως και ένας τομέας που το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο υστερεί. Το πανεπιστήμιο δέχεται κάθε χρόνο 400 νέους φοιτητές. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια μόλις 1200 από τους αποφοίτους του είναι γυναίκες.

Όπως παραδέχονται και οι υπεύθυνοι του Neumont, «εάν ενδιαφέρεστε περισσότερο για την κοινωνική σας ζωή, το Neumont δεν είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς.»