Το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ: Πώς κατάφερε να κρατήσει μακριά τον κορωνοϊό αν και είναι δίπλα στην Κίνα

Το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ: Πώς κατάφερε να κρατήσει μακριά τον κορωνοϊό αν και είναι δίπλα στην Κίνα
epa08223473 People wearing mask cross the street in Taipei, Taiwan, 17 February 2020. On 16 February, the Ministry of Health and Family Welfare said that a 61-year-old taxi driver has died from Covid-19, infecting his younger brother, pushing the number of Taiwan's coronavirus cases to 20 and marking the first death in Taiwan. Health workers suspect the taxi driver was infected by passengers who have visited mainland China, Hong Kong or Macau. Stepping up quarantine, Taiwan will require all people who have fever or cough and have been abroad in the past 14 days to be tested for novel coronavirus. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και δέχεται χιλιάδες Κινέζους επισκέπτες κάθε μέρα.

του Eamon Barrett

Στην Κίνα, όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός γνωστός και ως Covid-19, η επιδημία εξαπλώθηκε εκθετικά. Τα λιγοστά κρούσματα στην πόλη Γουχάν στα τέλη του Δεκέμβρη αυξήθηκαν σε πάνω από 80.000 σε όλη την Κίνα μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Σε άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιταλία και το Ιράν, ο ιός διαδόθηκε ταχύτατα, μολύνοντας χιλιάδες σε διάστημα μερικών μόνο ημερών. Όμως, στο Χονγκ Κονγκ ο αριθμός των περιπτώσεων μέχρι τώρα είναι μόλις 141, από τότε που εντοπίστηκε ο ιός στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο χαμηλός ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας στο Χονγκ Κονγκ είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός αν σκεφτεί κάποιος ότι η περιοχή μοιράζεται σύνορα μήκους 30 χιλιομέτρων με την Κίνα.

Επίσης, διαθέτει γέφυρα που τη συνδέει με την Κίνα, ένα αεροδρόμιο, και πολλά λιμάνια. Πάνω από 300.000 άνθρωποι μετακινούνται μεταξύ Χονγκ Κονγκ και ηπειρωτικής Κίνας κάθε μέρα. Και χάρη σε μια νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας, οι τουρίστες μπορούν να καλύπτουν τα 40 χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Σενζέν στην ηπειρωτική Κίνα με το Χονγκ Κονγκ σε κάτι περισσότερο από 15 λεπτά.

Αν και συνεχίζεται ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων και οι αρχές παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικές, η μικρή περιοχή των 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων φαίνεται να έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά την απειλή μιας ανεξέλεγκτης επιδημίας του Covid-19.

Το Χονγκ Κονγκ ήταν μία από τις πρώτες περιοχές εκτός ηπειρωτικής Κίνας που αντιμετώπισε την επιδημία του κορωνοϊού ως μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Για την ακρίβεια, αυτό το έκανε στις 25 Ιανουαρίου, δύο ημέρες αφότου η πόλη επιβεβαίωσε τα πρώτα δύο κρούσματά της. Όμως, η κυβέρνηση είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για την έλευση της επιδημίας από την 31η Δεκεμβρίου, όταν η Κίνα ανακοίνωσε την ύπαρξη του κορωνοϊού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εκείνη την ημέρα, το Χονγκ Κονγκ εφάρμοσε ελέγχους θερμοκρασίας στα συνοριακά περάσματα και άρχισε να προειδοποιεί το ιατρικό προσωπικό για τον νέο ιό που παρέπεμπε στο SARS. Στις 7 Ιανουαρίου, το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε μια νέα νομοθεσία που αντιμετώπιζε πλέον τον κορωνοϊό ως μία «αξιοσημείωτη επιδημία» και έδινε στην κυβέρνηση την ευχέρεια να θέτει σε καραντίνα τα ύποπτα κρούσματα.

Από τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία τρεις χώρους για να τίθενται σε καραντίνα οι πιθανοί ασθενείς από κορωνοϊό. Εκεί μεταφέρθηκαν, για παράδειγμα, οι 244 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που επαναπατρίστηκαν πρόσφατα από την επαρχία Χουμπέι και οι πάνω από 300 πολίτες που επέστρεψαν από την κρουαζιέρα στο Diamond Princess στην Ιαπωνία.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στην παγκόσμια επιδημιολογική κοινότητα ορίζουν πλέον το Χονγκ Κονγκ ως το ιδεατό μοντέλο για τον έλεγχο της επιδημίας» ανέφερε ο Gabriel Leung, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Η «ανοιχτή και διαφανής επικοινωνία της πόλης με τους κατοίκους της» και η «αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δημόσιας υγείας» είναι οι δύο βασικοί λόγοι, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο ακαδημαϊκό, που ανέδειξαν το Χονγκ Κονγκ σε αυτή την αξιοζήλευτη θέση.