Το παράδοξο στα ταμεία της Google: Πωλήσεις 22,6 δισ. ευρώ και κέρδη μόνο 341 εκατ. ευρώ

Το παράδοξο στα ταμεία της Google: Πωλήσεις 22,6 δισ. ευρώ και κέρδη μόνο 341 εκατ. ευρώ
Δεν είναι τελικά κερδοφόρος ο τεχνολογικός κολοσσός ή μήπως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο χωρίς να «χρειάζεται» να το δείξει;

Οι πωλήσεις της Google στην Ιρλανδία ανήλθαν πέρυσι σε 22,6 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που καταβλήθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 47,8 εκατ. ευρώ, με τα φορολογητέα κέρδη να αγγίζουν μόλις σε 341 εκατ. ευρώ.

Ο κολοσσός του διαδικτύου ανακοίνωσε τα κέρδη από τον τεράστιο τζίρο των 22,6 δισ. ευρώ και το ποσό αυτών ήταν πραγματικά μικρό. Ωστόσο, η εταιρεία, διευκρίνισε ότι κατέβαλε 16,9 δισ. ευρώ για «διοικητικά έξοδα», όπως χαρακτηρίστηκαν, τα οποία πληρώθηκαν νομίμως σε άλλες θυγατρικές της πολυεθνικής σύμφωνα με τη βρετανική Guardian και Independent της Ιρλανδίας.

Η Google συνέχισε να περνά τις πωλήσεις της από διαφημίσεις στην Ευρώπη, στη θυγατρική της στην Ιρλανδία  παρά τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροαποφυγής όπως αυτό.

Σύμφωνα με την Guardian, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες πληροφορίες για την Google Holdings Ireland επειδή αυτή δεν είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ώστε να είναι υποχρεωμένη να ανακοινώνει συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Είναι δηλωμένη στη διεύθυνση νομικής εταιρείας στο Δουβλίνο, αλλά πιστεύεται ότι δεν καταβάλλει φόρους στην Ιρλανδία επειδή ως φορολογική της έδρα δηλώνει τις Βερμούδες. Με άλλα λόγια η Google, έχει βρει όλα τα παραθυράκια στους νόμους των φορολογικών παραδείσων του κόσμου και της Ε.Ε και γλιτώνει δισ. ευρώ περνώντας τα έσοδά της στους λογαριασμούς της «μέσω… Λαμίας!».

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν,η Google Holdings Ireland δεν είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία της Ιρλανδίας να παρουσιάζει τους ισολογισμούς της και άλλα λεπτομερή οικονομικά στοιχεία. Επειδή οι Βερμούδες δεν επιβάλλουν φόρο στις επιχειρήσεις, τα δισεκατομμύρια εσόδων τα οποία κάθε χρόνο η Google μεταφέρει στην Google Holdings Ireland, δεν φορολογούνται.

Η Google ωστόσο δεν είναι η μοναδική που δράττεται της ευκαιρίας της Ιρλανδίας. Facebook, Microsoft και Apple χρησιμοποιούν τη χώρα ως διαμεσολαβητικό σταθμό για την κίνηση των εσόδων τους με την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, να κυνηγά τις εταιρείες ζητώντας να καταβάλουν φόρους που αγγίζουν δισ. ευρώ. Η Δανή επίτροπος Ανταγωνισμού, ζήτησε το καλοκαίρι από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.

Ακόμα, πλην των γιγάντων της τεχνολογίας, οι Starbucks, Disney  General Electrics και η ρωσική Gazprom έχουν μπει στο στόχαστρο της “σκληρής” Επιτρόπου με τους New York Times να σημειώνουν για εκείνη «Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού».

Στην πράξη πάντως, όσον αφορά την Google Ireland Limited, τα έσοδα για το 2015 εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 23% και εκτιμάται ότι ανέρχονται στο ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της εταιρείας.