Το πραγματικό επίτευγμα στην αποτίμηση-ορόσημο της Microsoft

Το πραγματικό επίτευγμα στην αποτίμηση-ορόσημο της Microsoft
(FILES) In this file photo taken on March 5, 2018 the logo of French headquarters of American multinational technology company Microsoft, is pictured in Issy-Les-Moulineaux, a Paris suburb. - Software giant Microsoft will let employees work from home permanently if they choose to, US media reported on October 9, 2020, becoming the latest employer to expand work-from-home provisions prompted by the Covid-19 pandemic. (Photo by GERARD JULIEN / AFP) Photo: AFP

του Robert Hackett

Θυμάστε τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και του ’90, όταν η Microsoft ήταν ο βασιλιάς του κόσμου; Τότε που τα Windows ήταν το παράθυρο στην προσωπική πληροφορική; Τότε που ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής Bill Gates πλούτισε φέρνοντας την ψηφιακή επανάσταση (και εξαναγκάζοντας άλλες επιχειρήσεις σε υποταγή), λίγο πριν ο διάδοχός του, ο Steve Ballmer, χάσει την μπάλα με τα τηλέφωνα;

Μετά από μια σύντομη παύση, η Microsoft επανέκτησε την παλιά της δόξα. Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ξεπέρασε την Τρίτη για πρώτη φορά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει στο cloud computing.

Η εταιρεία εισέπραξε πέρυσι 143 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, περίπου τα μισά από την ενοικίαση πρόσβασης στους διακομιστές υπολογιστών Azure και το λογισμικό Office 365, μεταξύ άλλων υπηρεσιών cloud. Για τους ανθρώπους στο Redmond της Ουάσινγκτον, η εποχή των προβλημάτων δεν είναι παρά μια μακρινή ανάμνηση.

Η στροφή απέδωσε. Η Microsoft μόλις μπήκε μαζί με την Apple, την άλλοτε αρχέγονη εχθρό της και τη μοναδική άλλη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο με παρόμοια αξία, στο εξαιρετικά αποκλειστικό κλαμπ των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι οι μόνες εταιρείες στην Αμερική που πέτυχαν ποτέ αυτό το κατόρθωμα. (Η Saudi Aramco, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, κατείχε για λίγο την ιδιότητα του μέλους, αλλά έκτοτε έχει πέσει στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία).

Παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε το αντικείμενο ενός μεγάλου αντιμονοπωλιακού αγώνα πριν από μερικές δεκαετίες, η Microsoft έχει ως επί το πλείστον ξεφύγει από το τελευταίο κύμα ρυθμιστικών επιθέσεων κατά του Big Tech. Κάποιοι επικριτές το πρόσεξαν. Ο Ρεπουμπλικάνος Jim Jordan από το Οχάιο έβαλε πρόσφατα στο στόχαστρο τη Microsoft, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει από τη φάση που πέρασε και το Facebook. Σε μια επιστολή που απευθύνεται στον Brad Smith, τον πρόεδρο της Microsoft, ο Jordan ισχυρίστηκε ότι η Microsoft «θέλει να πλήξει τους συντηρητικούς», αναφέροντας περιπτώσεις λογοκρισίας στο LinkedIn, στη μηχανή αναζήτησης Bing και στο Microsoft Word.

Όποια κι αν είναι η άποψή σας για τους ισχυρισμούς του Jordan, υπάρχουν λόγοι για τη φαινομενικά αλλόκοτη ικανότητα της Microsoft να πετάει κάτω από τα ραντάρ. Η εταιρεία έμαθε από την τελευταία της αντιμονοπωλιακή μάχη να είναι λιγότερο κραυγαλέα όσον αφορά την κυριαρχία της στα Windows PC. (Αντιμετωπίζει επίσης περισσότερο ανταγωνισμό σε όλο τον κόσμο των υπολογιστικών συσκευών, γενικά). Δεδομένου ότι η Microsoft εστιάζει κυρίως στο επιχειρηματικό λογισμικό – σε σύγκριση με την Google, την Amazon και τους υπόλοιπους – οι καταχρήσεις της είναι λιγότερο εμφανείς. Και οι πολιτικοί κερδίζουν περισσότερους πόντους στρεφόμενοι κατά εταιρειών που βρίσκονται πιο τακτικά στην προσοχή των ψηφοφόρων.

Η Microsoft είναι ο σπάνιος Γολιάθ που δεν τείνει να κυριαρχεί στις κύριες αγορές του. Τα Windows εξακολουθούν να αποτελούν κέντρο εξουσίας – η εταιρεία παρουσίασε την τελευταία γενιά τους, τα Windows 11, πρόσφατα. Αλλά οι άλλοι επιχειρηματικοί της κλάδοι έρχονται δεύτεροι: η Amazon Web Services επισκιάζει το Microsoft Azure. Το Facebook ξεπερνά το LinkedIn. Το Sony PlayStation κερδίζει το Xbox. Το Google Chrome αφήνει πίσω του το Bing. Το Zoom είναι πάνω από το Teams. Αν η Microsoft ήταν χώρα, οι αθλητές της θα κυριαρχούσαν ως ασημένιοι ολυμπιονίκες.

Οι μέρες της μοναρχίας της Microsoft έχουν τελειώσει. Αλλά το δυοπώλιο, σαν στρατηγική, μοιάζει να βολεύει τόσο την εταιρεία όσο και τους μετόχους της.

Πηγή: Fortune.com