Κατάρ: Το πρωί της Παρασκευής αρχίζει η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Κατάρ: Το πρωί της Παρασκευής αρχίζει η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
epa10948682 Israeli soldiers aboard an armoured personnel carrier (APC) on patrol near the border with the Gaza Strip, southern Israel, 30 October 2023. The IDF struck over 600 militant targets over the past few days as it continued to 'expand ground operations' in the Gaza Strip, the Israel Defense Forces (IDF) said on 30 October. More than 7,600 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the IDF and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι πρώτοι 13 κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στις 16:00 της Παρασκευής (τοπική ώρα).

Στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα) θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εν μέσω του πολέμου στη Γάζα προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή κρατουμένων που έχουν συμφωνήσει οι δύο  πλευρές, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα επιβεβαίωσε και η Χαμάς.

Το ΥΠΕΞ του Κατάρ -που διαμεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός- σημείωσε στην ανακοίνωση πως οι πρώτοι 13 κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στις 16:00 της Παρασκευής (τοπική ώρα).

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στη Γάζα μετά την έναρξη της συμφωνηθείσας παύσης πυρός, συμπλήρωσε.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, έχει παραδοθεί ήδη η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

«Όσοι όμηροι προέρχονται από τις ίδιες οικογένειες θα τοποθετηθούν μαζί στο ίδιο σημείο. Προφανώς, κάθε μέρα θα περιλαμβάνει έναν αριθμό πολιτών, όπως συμφωνήθηκε, ώστε να είναι συνολικά 50 εντός των τεσσάρων ημερών» υποστήριξε εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ.

Το Κατάρ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές με τις οποίες οι αιχμάλωτοι θα μεταφερθούν από τη Γάζα για «λόγους ασφαλείας».

«Ο κύριος στόχος μας εδώ είναι η ασφάλεια των ομήρων», είπε ο Καταριανός αξιωματούχος μιλώντας στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουν εκεί με ασφάλεια μέσω της αίθουσας επιχειρήσεων μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τα μέρη της σύγκρουσης.

Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν την Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απελευθέρωση μη Ισραηλινών αιχμαλώτων, σημείωσε πως «τα κριτήρια με βάση τα οποία δόθηκε προτεραιότητα στους ομήρους ήταν καθαρά ανθρωπιστικά και η εστίασή μας ήταν να απομακρύνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά από τον κίνδυνο το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε ότι η ελπίδα ήταν ότι «η δυναμική που μεταφέρει αυτή η συμφωνία θα μας βοηθήσει να τους βγάλουμε όλους εγκαίρως έξω και ταυτόχρονα, φυσικά, να μειώσουμε τις δυσκολίες των ανθρώπων στη Γάζα μέσω της ανθρωπιστικής παύσης που πραγματοποιείται».

Τι προηγήθηκε

Η κατάπαυση του πυρός είχε οριστεί να τεθεί σε ισχύ στις 10:00 (τοπική ώρα) την Πέμπτη αλλά δεν είχε γίνει ακόμη η αναμενόμενη ανακοίνωση της επίσημης ώρας έναρξης.

Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει 50 ισραηλινές γυναίκες και παιδιά ομήρους που κρατούνταν από μαχητές στη Γάζα, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει 150 παλαιστινιακές γυναίκες και παιδιά από ισραηλινές φυλακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: