Το πρώτο μισό του 2022 τελείωσε – ευτυχώς – για τις εταιρείες τεχνολογίας. Αλλά το δεύτερο μισό δεν μοιάζει και πολύ καλύτερο

Το πρώτο μισό του 2022 τελείωσε – ευτυχώς – για τις εταιρείες τεχνολογίας. Αλλά το δεύτερο μισό δεν μοιάζει και πολύ καλύτερο
Mark Zuckerberg, chief executive officer and founder of Facebook Inc., speaks during the Oculus Connect 4 product launch event in San Jose, California, U.S., on Wednesday, Oct. 11, 2017. Facebook unveiled a cheaper virtual-reality headset that works without being tethered to a computer, rounding out its plan for pushing the emerging technology to the masses. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images
Το εξάμηνο έφτασε επιτέλους στο τέλος του και ήταν δίχως αμφιβολία βίαιο σχεδόν για όλους.

του Jacob Carpenter

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει τελειώσει επίσημα, και ο κλάδος της τεχνολογίας του γνέφει …στο καλό!

Το εξάμηνο έφτασε επιτέλους στο τέλος του και ήταν δίχως αμφιβολία βίαιο σχεδόν για όλους. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite έπεσε κατά 30%. Η αξία του Bitcoin κατέρρευσε κατά σχεδόν 60%. Οι Netflix, Etsy, PayPal και μια σειρά από νέες εισηγμένες εταιρείες έχασαν πάνω από το μισό της αξίας των μετοχών τους.

Τώρα λοιπόν που όλα αυτά τελείωσαν, ήρθε η ώρα να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να μπούμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 με ανανεωμένο το αίσθημα της ελπίδας.

Ή μήπως όχι;

Ένας καταιγισμός κακών ειδήσεων αργά την Πέμπτη και νωρίς την Παρασκευή ενίσχυσε το γεγονός ότι το τρέχον σπιράλ δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα – και καμιά …γωνίτσα του κλάδου δεν αναμένεται να γλιτώσει.

Το μεγαλύτερο πρωτοσέλιδο προέκυψε από τη μητρική Meta του Facebook και του Instagram, όπου ο διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και ο επικεφαλής του τμήματος προϊόντων, Chris Cox, εξέδωσαν πρόσφατα εντυπωσιακά ειλικρινείς προειδοποιήσεις στους υπαλλήλους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή.

Σε μια συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων με το προσωπικό, ηχητικό υλικό της οποίας άκουσε το Reuters, ο Ζούκερμπεργκ προέβλεψε ότι «αυτή μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες υφέσεις που έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία». Και προσέθεσε ότι η Meta αναμένει να προσλάβει περίπου 6.000 με 7.000 μηχανικούς φέτος, αριθμός χαμηλότερος από τα αρχικά σχέδια για 10.000 προσλήψεις.

Σε μια τελευταία πινελιά, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι τα στελέχη της εταιρείας θα «ανεβάσουν λίγο τη θερμοκρασία» στους στόχους απόδοσης, με την ελπίδα ότι οι υστερούντες θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν την εταιρεία.

«Ρεαλιστικά, υπάρχουν πιθανότατα ένα σωρό άνθρωποι στην εταιρεία που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ. Οι μετοχές της Meta έχουν υποχωρήσει κατά 54% σε ετήσια βάση, καθώς η χρήση του Facebook παραμένει στάσιμη και οι αγορές ψηφιακής διαφήμισης δυσκολεύονται.

Άλλο ένα σημάδι των ταραγμένων καιρών: Η εταιρεία κατασκευής τσιπ Micron εξέδωσε απροσδόκητα δυσοίωνες προβλέψεις για τη ζήτηση υπολογιστών και smartphones για το επόμενο τρίμηνο, προκαλώντας μια κλαδική αναταραχή στην άλλοτε καυτή αγορά.

Οι αξιωματούχοι της Micron προέβλεψαν αργά την Πέμπτη ότι οι πωλήσεις της εταιρείας το προσεχές τρίμηνο θα ανέλθουν σε 7,2 δισ. δολάρια, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 9,1 δισ. δολάρια, ανέφερε το Bloomberg. Οι μετοχές της Micron υποχώρησαν κατά 6% στις μεσημεριανές συναλλαγές της Παρασκευής. Οι άλλες εταιρείες ημιαγωγών Intel, Nvidia, Qualcomm, Broadcom και AMD σημείωσαν απώλειες 3% ή 4%.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον και οι καταναλωτικές δαπάνες σίγουρα ανακατανέμονται μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Micron, Sanjay Mehrotra, στο Bloomberg.

Πηγή: fortune.com