Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν είστε εκνευρισμένος με τη δουλειά σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν είστε εκνευρισμένος με τη δουλειά σας
Businesswoman with Hands on Head Using Laptop Photo:

Πριν προβείτε σε κινήσεις που θα μετανιώσετε, πάρτε μια ανάσα και...

της Τζοσλίν Γουόνγκ

Δεν ξέρω κανέναν που να μην έχει εκνευριστεί, σε κάποια φάση της ζωής του, με τη δουλειά του, ακόμα κι αν λατρεύει αυτό που κάνει.

Κάποιες φορές, όμως, αυτός ο εκνευρισμός είναι βαθύτερος και εκτενέστερος από τις συνήθεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση. Και μπορεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε πώς θα ήταν αν εργαζόμασταν αλλού.

Τι πρέπει να κάνετε για να βάλετε σε σειρά τις σκέψεις σας και να ελέγξετε τον εκνευρισμό σας;

Πάνω απ’ όλα, βρείτε την πηγή της αναστάτωσης. Συχνά, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σχεδιάζοντας τις επιχειρηματικές στρατηγικές μας απ’ ό,τι τις στρατηγικές της ζωής μας. Κάποιες φορές, ο εκνευρισμός προέρχεται από συναδέλφους ή, τις περισσότερες φορές, τον εργοδότη. Μια άλλη πηγή είναι η ίδια η δουλειά, και ιδιαίτερα ο φόρτος εργασίας ή η ταχύτητα με την οποία προχωράτε. Τέλος, η δυσαρέσκειά σας μπορεί να αφορά την κουλτούρα, τις αξίες και τα …vibes της εταιρείας.

Αν νοιώθετε απογοητευμένος, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια και να ακούσετε τη γνώμη ενός τρίτου, αντικειμενικού κριτή που εμπιστεύεστε. Το περιβάλλον σας μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφθείτε καθαρά, αφότου αφήσετε το συναίσθημα να βγει προς τα έξω. Εκμεταλλευθείτε την παρουσία ενός μέντορα ή ίσως ενός πρώην αφεντικού σας με το οποίο διατηρείτε καλές σχέσεις.

Μου έχει τύχει και μένα να εγκαταλείψω μια εταιρεία επειδή οι προσωπικές μου αξίες δεν ευθυγραμμίζονταν με εκείνες του διευθύνοντος συμβούλου, και άρα ένιωθα ότι ήμουν μέρος μιας κουλτούρας και μιας δυναμικής του χώρου εργασίας όπου δεν μπορούσα να αποδώσω. Η απόφαση ήταν δύσκολη, αλλά ένιωσα μεγάλη ανακούφιση φεύγοντας.

Σε κάθε περίπτωση, αφού εντοπίσετε την πηγή του εκνευρισμού σκεφθείτε ποιες είναι οι επιλογές σας. Τι περνάει απ’ το χέρι σας να κάνετε; Τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο για σας; Μην ξεχνάτε ότι το να φύγετε από μια δουλειά δεν είναι πάντα ο ευκολότερος δρόμος και συχνά συνοδεύεται από ρίσκα και συναισθηματικές εντάσεις.

Ίσως μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση έχοντας μια ανοιχτή συζήτηση με τον διευθυντή σας. Ή μήπως είναι υπερβολικά μεγάλος ο φόρτος εργασίας που έχετε αναλάβει και πρέπει να ενδυναμώσετε την ομάδα σας; Συχνά, η λύση καθίσταται εμφανής αν σκεφθούμε διεξοδικά το πρόβλημα.

Εφόσον καταλήξετε στην καλύτερη επιλογή και λάβετε μια απόφαση, έρχεται η ώρα της δράσης. Μείνετε πιστός στην απόφασή σας, και μην αρχίσετε να έχετε δεύτερες σκέψεις. Και ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, σιγουρευτείτε ότι το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε και ο ρόλος σας εκεί σας κάνουν να νοιώθετε αναγνώριση και υποστήριξη. Μην εγκλωβίζεστε σε κάτι που σας κάνει δυστυχισμένο.