Το πρώτο του «βέτο» άσκησε ο Τραμπ

Το πρώτο του «βέτο» άσκησε ο Τραμπ
epa07319805 US President Donald J. Trump hosts a roundtable meeting where he discussed border security with Hispanic pastors in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, 25 January 2019. Trump earlier announced a deal had been reached to end the ongoing partial shutdown of the federal government. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε ανατροπή της απόφασης του Κογκρέσου, επαναφέροντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε σήμερα χρήση του δικαιώματος άσκησης βέτο, προκειμένου να μπλοκάρει το ψήφισμα που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο την περασμένη Πέμπτη, με το οποίο ανέτρεπε την κήρυξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Οι βουλευτές είχαν περάσει τη σχετική τροπολογία βάζοντας φρένο στην πρόθεση του Τραμπ να κατασκευάσει τείχος κατά μήκος των συνόρων.

Με το βέτο του ο Αμερικανός πρόεδρος ανατρέπει την απόφαση του Κογκρέσου και απoδεσμεύει, εκτάκτως, χρήματα για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Είναι η πρώτη φορά μετά την άφιξή του στην εξουσία, πριν από δύο και πλέον χρόνια, που ο Τραμπ καταφεύγει σε αυτό το δικαίωμα.

«Το Κογκρέσο έχει την ελευθερία να εγκρίνει αυτό το ψήφισμα κι εγώ έχω το καθήκον να αντιταχθώ ασκώντας το βέτο μου» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός από το Οβάλ Γραφείο.

«Στους πολίτες δεν αρέσει η λέξη εισβολή, όμως πρόκειται για κάτι πέραν αυτού» επισήμανε, αναφερόμενος στην παράτυπη μετανάστευση.

Το Κογκρέσο χρειάζεται πλέον πλειοψηφία δύο τρίτων για να ανατρέψει το βέτο, γεγονός που θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.