Το Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Το Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

To Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης επιδίκασε αποζημίωση σε δανειολήπτες με σύμβαση σε ελβετικά φράγκα. Το σκεπτικό της απόφασης.

Πολίτες που σύναψαν δανειακή σύμβαση σε ελβετικά φράγκα δικαιώνει με πρόσφατη απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης. Πρόκειται για ακόμη μια γενναία απόφαση του Πρωτοδικείου, που αφορά το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα με αντίστοιχες συμβάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Δικαστήριο επιδίκασε και χρηματική αποζημίωση προς τους δανειολήπτες για ηθική βλάβη. Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Απόστολος Χατζησταμάτης.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, έκρινε ότι οι δανειολήπτες πρέπει να πληρώνουν το δάνειο τους με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο της εκταμίευσης.

Σήμερα η ισοτιμία διαμορφώνεται περίπου σε ένα ευρώ προς ένα ελβετικό φράγκο, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να έχουν βρεθεί σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο. Δηλαδή, ενώ οι περισσότεροι πληρώνουν ανελλιπώς για πολλά χρόνια ολοένα αυξανόμενες δόσεις το κεφάλαιο του δανείου τους αντί να μειώνεται αυξάνεται, με τις γνωστές για όλους συνέπειες.

Με την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου για πρώτη φορά επιδικάστηκε και χρηματική ικανοποίηση στους δανειολήπτες επειδή η τράπεζα που χορήγησε το δάνειο δεν τους ενημέρωσε για τους κινδύνους που διέτρεχαν.

Ικανοποιημένος από την επιτυχή έκβαση άλλης μίας υπόθεσης δανείου σε ελβετικά φράγκα, ο δικηγόρος που χειρίστηκε τις υποθέσεις, Απόστολος Χατζησταμάτης ανέφερε πως «η απόφαση αυτή μας χαροποίησε ιδιαιτέρως εφόσον τα συμφέροντα των εντολέων μας προστατεύτηκαν άλλη μία φορά μέσω της δικαστικής οδού, με την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν όχι μόνο στο έννομο αγαθό της περιουσίας τους αλλά και όσον αφορά στο ηθικό κομμάτι, εξαιτίας του εκτροχιασμού του οικονομικού τους προγραμματισμού και την περιέλευσή τους σε μία κατάσταση εγκλωβισμού, φόβου και ανασφάλειας».

 

Πηγή: news247.gr