To πρωτοφανές blackout του Facebook: Σημαντική πτώση στη μετοχή – 7 δισ. δολάρια έχασε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μέσα σε έξι ώρες

To πρωτοφανές blackout του Facebook: Σημαντική πτώση στη μετοχή – 7 δισ. δολάρια έχασε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μέσα σε έξι ώρες
epaselect epa07943756 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg returns from a short break while testifying before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrecy Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύωρο πρόβλημα σύνδεσης με το Facebook, το WhatsApp και το Ιnstagram αντιμετώπισαν χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Οι τρεις εφαρμογές τέθηκαν εκτός λειτουργείας τη Δευτέρα λίγο πριν τις 7 ώρα Ελλάδας, με το πρόβλημα να διαρκεί για περισσότερες από έξι ώρες.

Σε μήνυμα στο Twitter το Facebook ανέφερε ότι γνωρίζει πως κάποιοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα να συνδεθούν με την εφαρμογή. «Εργαζόμαστε για να oμαλοποιηθούν και πάλι τα πράγματα το γρηγορότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση» τονίζει το κοινωνικό δίκτυο.

Ειδικοί της κυβερνοασφάλειας λένε ότι η βλάβη φαίνεται πως έχει προκληθεί από πρόβλημα στο DNS, το παγκόσμιο «ευρετήριο» που ελέγχει τις ιντερνετικές διευθύνσεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να μπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα κεντρικό μέρος του συστήματος για την κίνηση στο διαδίκτυο. Οι χρήστες που προσπαθούν να μπουν σε διάφορα sites της εταιρείας λαμβάνουν ένα μήνυμα του τύπου «5xx server error», ένα τυπικό μήνυμα που επιστρέφει στους χρήστες όταν ένας server δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει το αίτημα που έλαβε.

Ταυτόχρονα υπάρχουν πληροφορίες ότι εργαζόμενοι δεν μπορούν καν να μπουν στα γραφεία της εταιρείας. Η συντάκτρια των New York Times Σίρα Φρένκελ με ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε: «Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με κάποιον που εργάζεται στο FB, ο οποίος μού περιέγραψε εργαζόμενους που δεν μπορούν να μπουν στο κτίριο σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) για να ξεκινήσουν να αποτιμούν την κατάσταση καθώς οι ηλεκτρονικές κάρτες τους δεν αναγνωρίζονται για την πρόσβαση στις θύρες».

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του εξωτερικού, οι τεχνικοί επιχείρησαν «χειροκίνητη επαναφορά» στους σέρβερ της εταιρείας, η οποία εν τέλει φαίνεται ότι πέτυχε. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι «New York Times», ένα μικρό γκρουπ εργαζομένων εστάλη στο Κέντρο Δεδομένων του Facebook, στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, προκειμένου να προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Το μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου του Facebook μετά την επάνοδο της πλατφόρμας σε λειτουργία

«Στην τεράστια κοινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: Λυπούμαστε. Δουλέψαμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι είμαστε ξανά online τώρα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση», ανέφερε στο Twitter o Άντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του Facebook.

H μετοχή του Facebook βούτηξε 5,5%. Έτσι, εντός ολίγων ωρών, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είδε την προσωπική του περιουσία να «ψαλιδίζεται» κατά περίπου 7 δισ. δολάρια, ενώ έπεσε και στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η πτώση της μετοχής της Facebook τη Δευτέρα μείωσε την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 120,9 δισ. δολάρια από 140 δισεκατομμύρια, ρίχνοντάς τον κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς, στην 5η θέση του παγκόσμιου δείκτη των πλουσιότερων ανθρώπων, του Bloomberg.

Η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι “(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια”, των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.