Το σχέδιο Σόιμπλε για ίδρυση Νομισματικoύ Ταμείου στην Ευρώπη

Το σχέδιο Σόιμπλε για ίδρυση Νομισματικoύ Ταμείου στην Ευρώπη
German Finance Minister Wolfgang Schauble talks during an Eurogroup meeting at the EU headquarters in Brussels on February 20, 2017. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Στόχος θα είναι η διάσωση των χωρών και η μείωση του κινδύνου από κρίσεις χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προωθεί ένα σχέδιο για τη δημιουργία Νομισματικού Ταμείου στην Ευρωζώνη που θα αποτελεί επέκταση του υπάρχοντος ESM, προκειμένου να διασώζονται χώρες και να μειωθεί ο κίνδυνος από επικίνδυνες κρίσεις χρέους που ενδεχομένως να απειλήσουν ακόμη και την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα Τα Νέα.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, με τίτλο «Ασφάλεια μέσω ρήτρας χρεοκοπίας», στόχος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι να καταστήσει το ευρώ απρόσβλητο από τις πολιτικές εξελίξεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς σε χώρες – μέλη, ενώ σε περίπτωση που μια χώρα χρειαστεί διάσωση θα ενεργοποιούνται αυτόματα κάποιοι μηχανισμοί στήριξής της.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τη συντάκτρια του ρεπορτάζ της «SZ», έχει τη στήριξη και του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το σχέδιο προτείνει σε γενικές γραμμές να μπει ειδικός όρος στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης, ο οποίος θα προβλέπει ότι στην περίπτωση κρίσης χρέους μιας χώρας οι πιστωτές θα αποποιούνται μέρος των αποδόσεων, ενώ οι ίδιοι θα συμμετέχουν αυτόματα σε μείωση χρέους.

Στην περίπτωση όπου μια χώρα της Ευρωζώνης φτάσει σε δεινή κατάσταση, θα μπορεί να ζητήσει δάνειο – γέφυρα από τους εταίρους ώστε να μπορούν να καλύπτονται βασικές κρατικές ανάγκες, όπως αναφέρει η «SZ».

Εάν τελικώς ληφθεί δάνειο – γέφυρα, τότε η διάρκεια αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων αυτής θα επεκτείνεται κατά τρία χρόνια. Εάν κατά τη διάρκεια αυτή η χώρα εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένη και να αντιμετωπίζει προβλήμαα χρηματοδότησης, τότε οι πιστωτές θα συμμετέχουν αυτόματα σε περικοπή χρέους.

Σημειώνεται ότι η ιδέα για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου προέκυψε για πρώτη φορά το 2010 με την ελληνική κρίση. Οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού όμως, αναφέρει η «SZ», θα ξεκαθαρίσουν μόνο μετά τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία.