Το “σήμα” της DBRS στην Ελλάδα και οι προσδοκίες για τα ελληνικά ομόλογα

Το “σήμα” της DBRS στην Ελλάδα και οι προσδοκίες για τα ελληνικά ομόλογα
A woman walks under an electronic index display at the Athens stock exchange on March 9, 2012. Greece on Friday said it was 7.0 billion euros ($9.3 billion) short of a default-saving debt cut after a "historic" bond swap with private investors needed for an urgent eurozone bailout. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικα ομόλογα, μετά την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης.

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ (υψηλό) από ΒΒ και άλλαξε την προοπτική του (trend) σε σταθερή από θετική.

Ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει:

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 8,3% πέρυσι και είναι τώρα πολύ κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδά της. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η στρατηγική διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων το 2021 διατήρησε το ταμειακό απόθεμα πολύ υψηλό, σήμερα περίπου στα 41 δισ. ευρώ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να περιορίσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο σηματοδότησε τη στήριξή της στα ελληνικά ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε μονοψήφια επίπεδα, παρά την κάποια νέα επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού».

«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη του DBRS ότι οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να είναι σημαντικά ενισχυμένες από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο DBRS θεωρεί ότι παραμένουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες – οι μακροοικονομικές συνέπειες της κατάστασης στην Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα και η έκταση στην οποία η ΕΚΤ θα προσφέρει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα σε μία κατάσταση διαταραχής της αγοράς».

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την ελληνική Οικονομία 

Ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα φτάνει η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης «DBRS Morningstar». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική οικονομία, εν μέσω διαδοχικών και παραλλήλων εξωγενών κρίσεων, κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα, με θετικές επιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και τη διεθνή σκηνή».

Όπως ανέφερε επίσης ο υπουργός, «σημειώνεται ότι είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης, και πρώτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θέτει τη χώρα και την οικονομία της σε αυτό το επίπεδο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αναγνώριση της προόδου και των προοπτικών της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «η αναβάθμιση στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας έναν καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023. Και κάνει ένα βήμα προς την κατάκτηση ενός πολύ σημαντικού στόχου για το μέλλον της».

Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών καταλήγει με την επισήμανση πως «εμείς συνεχίζουμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την οικονομία περισσότερο παραγωγική, δυναμική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη και την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή».