Το smart money έχει ποντάρει 5 τρισ. δολάρια στο ότι δεν θα υπάρξει ύφεση

Το smart money έχει ποντάρει 5 τρισ. δολάρια στο ότι δεν θα υπάρξει ύφεση
Paris La Defense, France. 2022/04/04. The Paris Stock Exchange ended up 0.70 percent on a day when investors were concerned about the evolving conflict in Ukraine and the threat of a recession in the United States. Illustration of the Surveillance Market hall of the Paris Stock Exchange, one of the founding markets of the pan-European Euronext project and also the home of the benchmark CAC 40 index. Photograph by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas.??Paris La Defense, France. 2022/04/04. La Bourse de Paris a termine en hausse de 0,70 pourcent pendant que les investisseurs etaient inquiets face a l evolution du conflit en Ukraine et la menace d une recession aux Etas-Unis. Illustration de la salle de surveillance de la Bourse de Paris, l un des marches fondateurs du projet pan-europeen Euronext et ou se negocie l indice de reference CAC 40. Photographie de Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas. (Photo by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με μελέτη της Goldman Sachs, οι διαχειριστές κεφαλαίων ευνοούν οικονομικά ευαίσθητες μετοχές σε κλάδους όπως βιομηχανικές εταιρείες και οι παραγωγοί εμπορευμάτων σχετικά, με την τοποθέτηση, μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, ύψους σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Στην αποφυγή, εντέλει, της οικονομικής ύφεσης ποντάρουν οι επαγγελματίες επενδυτές, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις – αν και πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου.

Σύμφωνα με μελέτη της Goldman Sachs, οι διαχειριστές κεφαλαίων ευνοούν οικονομικά ευαίσθητες μετοχές σε κλάδους όπως βιομηχανικές εταιρείες και οι παραγωγοί εμπορευμάτων σχετικά, με την τοποθέτηση, μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, ύψους σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Οι μετοχές που τείνουν να τα πηγαίνουν καλά κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι βασικές καταναλωτικές εταιρείες, είναι επί του παρόντος εκτός εύνοιας, δείχνει η ανάλυση.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, ένα δύσκολο σενάριο που συχνά αναφέρεται ως «ήπια προσγείωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η επισφάλεια τέτοιων στοιχημάτων διεφάνη στις αγορές την Παρασκευή και τη Δευτέρα, όταν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, που έδειξαν ανθεκτικότητα, οδήγησαν σε εικασίες ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τις επιθετικές της πολιτικές. 

«Οι τρέχουσες κλίσεις συνάδουν με την τοποθέτηση για μια ήπια προσγείωση», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του David Kostin, σε σημείωμα την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι θεματικές και παραγοντικές εκθέσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων δείχνουν παρόμοια στάση.

Φυσικά, το «έξυπνο χρήμα» δεν κινδυνεύει… 

Στην πραγματικότητα έχει αυξήσει τα μετρητά που έχει στην κατοχή του μέσω short θέσεων… όταν η Fed ξεκίνησε την πιο επιθετική προσπάθειά της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών.

Αλλά κάτω από την αμυντική στάση υπάρχει μια κυκλική κλίση, μια κλίση που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας ότι μια σοβαρή οικονομική περιστολή βρίσκεται στον ορίζοντα.

Σε δημοσκόπηση της Bank of America Corp. στους διαχειριστές κεφαλαίων τον περασμένο μήνα, ένα 77% ανέμενε παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

Βέβαια, είναι πιθανό οι επαγγελματίες να καθυστερούν να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να αντικατοπτρίζουν τον αντιληπτό οικονομικό κίνδυνο. Ή αναζητούν προστασία από την ύφεση μέσω άλλων στρατηγικών, όπως η στάθμευση χρημάτων σε μετρητά.

Μια εύλογη εξήγηση συνδέεται με την ελπίδα ότι η Fed είναι σε θέση να σχεδιάσει μια ήπια προσγείωση. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κακά οικονομικά νέα θεωρούνται καλά για την αγορά καθώς δείχνουν ότι η εκστρατεία του προέδρου της Fed Jerome Powell για την καταπολέμηση του πληθωρισμού λειτουργεί και ως εκ τούτου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να απομακρυνθούν από τον επιθετικό ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αφήγημα, που περιγράφεται ως άξονας της Fed, αναφέρεται ευρέως ως ο λόγος για τον οποίο ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 10% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου παρά την επιδείνωση των δεδομένων σε τομείς όπως η στέγαση και η μεταποίηση.

«Εάν η ανάπτυξη επιδεινωθεί γρήγορα, τότε τα «κακά νέα θα είναι κακά νέα», έγραψε σε σημείωμα τη Δευτέρα η ομάδα πωλήσεων και συναλλαγών της JPMorgan Chase & Co. συμπεριλαμβανομένου του Andrew Tyler. «Σε αυτό το σενάριο, οι αγορές πιθανότατα δοκιμάσουν τα χαμηλά του 2022».