To «τελευταίο αντίο» στον Δημήτρη Σιούφα είπε η πολιτειακή ηγεσία και ο πολιτικός κόσμος της χώρας

To «τελευταίο αντίο» στον Δημήτρη Σιούφα είπε η πολιτειακή ηγεσία και ο πολιτικός κόσμος της χώρας
Êüóìïò Ýîù áðü ôïí É.Í Áãßïõ Äéïíõóßïõ Áñåïðáãßôç ãéá ôçí åîüäéï áêïëïõèßá ôïõ ÄçìÞôñç Óéïýöá, ÄåõôÝñá 14 Éáíïõáñßïõ 2019. Ï ÄçìÞôñçò Óéïýöáò, âïõëåõôÞò, õðïõñãüò êáé ðñüåäñïò ôçò ÂïõëÞò áðü ôï 2007 Ýùò ôï 2009, áðåâßùóå óôéò 11 Éáíïõáñßïõ óå çëéêßá 75 åôþí. ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁëÝîáíäñïò ÌðåëôÝò

Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της ΝΔ καθώς και πλήθος εκπρόσωπων του πολιτικού κόσμου.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα. Στη νεκρώσιμη ακολουθία, που τελέστηκε στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και πλήθος εκπρόσωπων του πολιτικού κόσμου.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχαιρέτησε τον πραγματικό άνθρωπο, τον ευπατρίδη πολιτικό και τον ειλικρινή φίλο. Όπως ανέφερε, «ο Δημήτρης Σιούφας έζησε ως πραγματικός άνθρωπος στον αγώνα του για την επί γης καταξίωσή του. Με ταπεινή καταγωγή, γόνος μίας φτωχής και έντιμης οικογένειας που έκλεινε μέσα της, ως “πολύτιμο λίθο”, την Ελλάδα, έζησε τα πρώτα του χρόνια στον Ελληνόπυργο της Καρδίτσας. Σπούδασε, εργάσθηκε, πολιτεύθηκε, ανήλθε στα ύψιστα αξιώματα, αλλά ούτε έχασε την ανθρωπιά του ούτε ξέχασε. Τήρησε στο ακέραιο τις αρχές του και πριν απ’ όλα υπερασπίσθηκε, με κάθε μέσο, την Ελλάδα, ενώ, παράλληλα, έμεινε πάντα άνθρωπος. Δηλαδή πιστός θιασώτης του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, ιδίως δε της κοινωνικής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν ήταν μόνο η φιλία που τον έδενε με τον συνάνθρωπο. Ήταν η αγάπη, η ειλικρινής αγάπη, για τον συνάνθρωπο. Η καρδιά του ήταν πάντα ένα “ανοιχτό βιβλίο”, που ο καθένας μπορούσε να το διαβάσει, ακόμη, δε, περισσότερο να το δανειστεί».

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του εκλιπόντος σημειώνοντας: «Διήνυσε, αξιοκρατικά, ένα υποδειγματικό Cursus Honorum, έχοντας προηγουμένως εργασθεί και καταξιωθεί, επαγγελματικώς και κοινωνικώς, γεγονός που τον καθιστά υπόδειγμα για κάθε νέο πολιτικό. Το υπόδειγμα αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο εμβληματικό, αν αναλογισθούμε ότι ο Δημήτρης Σιούφας έμεινε πιστός, ως το τέλος, στην παράταξη που τον ανέδειξε και την οποία υπηρέτησε, στη Νέα Δημοκρατία». Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στην κομματική και πολιτική διαδρομή του.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τον προσωπικό φίλο του Δημήτρη Σιούφα και τόνισε: «Δημήτρη, θα μου λείψει πολύ -ήδη μου λείπει- η παρουσία σου και, κυρίως, η αμέριστη συμπαράστασή σου και οι πολύτιμες συμβουλές σου ως προς την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως αναφορικά με την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της αρραγούς ενότητας του λαού μας και του έθνους μας, σε κρίσιμους καιρούς και για την επίτευξη των ιστορικών εθνικών μας στόχων».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τον Δημήτρη Σιούφα «ακριβό φίλο, αγωνιστή της παράταξης και υπόδειγμα πολιτικού ανδρός» και σημείωσε ότι τον γνώρισε το 2004, όταν ο ίδιος ήταν νέος πολιτικός και ο εκλιπών εκπρόσωπος της μεταπολιτευτικής γενιάς που ενσάρκωνε τον αυτοδημιούργητο Έλληνα και πολιτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο Δημήτρης Σιούφας ήταν και είναι το σύμβολο της ατομικής προσπάθειας και της προόδου, καθώς και το σύμβολο κοινοβουλευτικής συνέπειας, προσθέτοντας ότι δίδαξε κοινοβουλευτικό και πολιτικό ήθος. Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και για το υπουργικό έργο του, υπενθυμίζοντας τον «Νόμο Σιούφα», ο οποίος, όπως είπε, έδειξε πόσο πρωτοπόρος ήταν.

Ο αντιπεριφεριάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσάκας, αποχαιρέτησε τον ευπατρίδη πολιτικό και τον πατριώτη ο οποίος, όπως τόνισε, ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας και έφτασε στα ανώτατα αξιώματα.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρών πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα-Ψαρούδα-Μπενάκη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, η Νίκη Κεραμέως, ο Κώστας Σκρέκας, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Κώστας Λαλιώτης, ο γραμματέας ΠΕ της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, η Λούκα Κατσέλη, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, η Λίζα Έβερτ και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ