Το τελευταίο κρίσιμο βήμα για τη διάσωση της Creta Farms

Το τελευταίο κρίσιμο βήμα για τη διάσωση της Creta Farms
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Εκδικάζεται σήμερα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας.

Συζητείται σήμερα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση για την υπαγωγή της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα.

Πρόκειται για το τελευταίο κρίσιμο βήμα για την διάσωση της ρεθυμνιώτικης αλλαντοβιομηχανίας και την επανεκκίνησή της, μετά από μια σειρά δυσκολιών, που κλιμακώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με επίκεντρο τις διαφωνίες και την σύγκρουση των δύο βασικών μετόχων (Εμμανουήλ Δομαζάκης και Κωνσταντίνος Δομαζάκης) – στην οποία μάλιστα παρενέβη ακόμη και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με σκοπό την εξεύρεση λύσης.

Αν και η δικαστική απόφαση δεν αναμένεται πριν τα τέλη του 2020, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προώθηση του business plan επανεκκίνησης, είναι σαφές ότι οι εξελίξεις βαίνουν προς το καλύτερο δυνατό σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό περιβάλλον.

Εξάλλου, για το θέμα έχει ήδη γνωμοδοτήσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού που έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου επί των μετοχών της εταιρείας από την βουλγαρική Bella, μέσω της θυγατρικής της Impala Hellas, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Βιτζηλαίου.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες άναψαν το πράσινο φως για χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, που έχει εξαντλήσει τη ρευστότητά της, καθώς στα υπάρχοντα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν και οι παρενέργειες της πανδημίας.

Επίσης προ ημερών απορρίφθηκε και η αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της Creta Farms ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου απέρριψε το αίτημα του κ. Δομαζάκη να κηρυχθούν άκυρες οι αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, πέρυσι τον Ιούνιο (26.6.2019). Τότε, μεταξύ άλλων, η γενική συνέλευση των μετόχων είχε εγκρίνει νέο Δ.Σ. χωρίς τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Δομαζάκη. Επικεφαλής τέθηκε ο έταιρος βασικός μέτοχος και αδελφός του Κωνσταντίνου, Εμμανουήλ Δομαζάκις. Ωστόσο η τύχη της εταιρείας έκτοτε ήταν στις τράπεζες, με την Deloitte να αναλαμβάνει δικανικό έλεγχο και την Impala Hellas να προκρίνεται στον σχετικό διαγωνισμό.

Μόνη εκκρεμότητα για να προχωρήσει η μεταβίβαση της εταιρείας και η διάσωσή της με νέα κεφάλαια, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου της Impala Hellas είναι η έγκριση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106 β&δ του ΠτΚ.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε ορισθεί δικάσιμος στις 20 Μαρτίου, η οποία ωστόσο ματαιώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19. Και υπήρχε φόβος για νέα ματαίωση.

Η συμφωνία εξυγίανσης

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα στην Creta Farms, με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, σημαντικό μέρος του ενεργητικού της θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία συμφερόντων της Impala Hellas. Το σημερινό χρέος θα υποστεί “κούρεμα” πάνω από 64% και η νέα εταιρεία θα αναλάβει υποχρεώσεις περίπου 58,5 εκατ. ευρώ από τα 163 εκατ. ευρώ, που υπολογίζονται σήμερα οι συνολικές υποχρεώσεις.

Τα υπόλοιπα χρέη, θα παραμείνουν στην σημερινή εταιρεία και θα ικανοποιηθούν με τη ρευστοποίηση του ενεργητικού της Creta Farms που δεν θα μεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία. Το σχέδιο προβλέπει επίσης ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από 40 έως 180 μηνιαίες δόσεις ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις.