Tετ α τετ Mητσοτάκη – Μακρόν στη Κορσική: Τα εξοπλιστικά των 10 δισ. ευρώ και η τουρκική επιθετικότητα 

Tετ α τετ Mητσοτάκη – Μακρόν στη Κορσική: Τα εξοπλιστικά των 10 δισ. ευρώ και η τουρκική επιθετικότητα 
epa08175905 French President Emmanuel Macron (R) talks with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) after their meeting at the Elysee Palace in Paris, France, 29 January 2020. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντικές επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσημα πως ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Med7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι «υπογραφές».

Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων. Η συμφωνία αφορά στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μεταχειρισμένων και καινούριων, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα (μέσα στους επόμενους 12 μήνες) στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και κάποιους πυραύλους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, θεωρείται δεδομένο ότι οι κ. Μακρόν και Μητσοτάκης θα κάνουν προφορική αναφορά (ή κάποια κοινή, γραπτή δήλωση) στην ολοένα και πιο στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στον αμυντικό τομέα. Σημειώνεται ότι εκτός από τα Ραφάλ και έναν δίαυλο επικοινωνίας που παραμένει ανοιχτός για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), Αθήνα και Παρίσι έχουν ένα τεράστιο περιθώριο συνεργασίας στον τομέα της συντήρησης υφιστάμενων εξοπλισμών (Μιράζ-2000) και προμήθειας βλημάτων και άλλων συστημάτων που θα ενισχύσουν το ποιοτικό πλεονέκτημα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).

Με ορατό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος περισσότερο, παρά ενός εσκεμμένου θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα προχωρά στην άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με ένα κονδύλι που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τη συμφωνία αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -εκτός απροόπτου- στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο.

Σημειώνεται πως η Αθήνα συνομιλεί επίσης με τέσσερις χώρες για την άμεση αγορά τεσσάρων φρεγατών. Με ΗΠΑΓαλλίαΜεγάλη Βρετανία και Ολλανδία.