Το τρομερό στοιχείο που δείχνει πόσο μεγάλη έχει γίνει πλέον η Disney

Το τρομερό στοιχείο που δείχνει πόσο μεγάλη έχει γίνει πλέον η Disney
epa07789285 A large Disney Plus logo is displayed during D23 Expo at the Convention Center in Anaheim, California, USA, 23 August 2019. The D23 Expo provides fans with access to Disney films, television, games and theme park experiences and runs from 23 to 25 August. EPA/ADAM S DAVIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το The Rise of Skywalker παγιώνει τη θέση της εταιρείας στην κορυφή.

Το 2019 ήταν η χρονιά των ρεκόρ για τη Disney, καθώς σε αυτήν ανήκουν οι οχτώ από τις δέκα εμπορικότερες ταινίες για το 2019 ενώ παράλληλα εισήλθε με εντυπωσιακό τρόπο στον χώρο της συνεχούς ροής με το Disney+.

Η πιο πρόσφατη επιτυχία είναι φυσικά το Star Wars: The Rise of Skywalker, που σημείωσε εισπράξεις 175,5 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο σαββατοκύριακο προβολών, ξεπερνώντας την ταινία τρόμου Us της Universal Pictures που είχε έσοδα 175,05 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και το The Rise of Skywalker είναι τώρα μόλις η 10η ταινία από πλευράς εισπράξεων για το 2019 στις ΗΠΑ, αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα πάνε να τη δουν μέχρι να τελειώσει ο χρόνος.

Η λίστα με τις κινηματογραφικές επιτυχίες της Disney φέτος είναι άνευ προηγουμένου. Οι ταινίες Captain Marvel, Avengers: Endagame, και Spider-Man: Far From Home έβαλαν ένα τέλος στη σειρά ταινιών Infinity Saga. Οι Toy Story 4 και Frozen 2 ήταν οι πολυαναμενόμενες συνέχειες δύο δημοφιλέστατων franchise. Οι Aladdin και The Lion King ήταν remake δύο πολύ γνωστών ταινιών κινουμένων σχεδίων της Disney από τη δεκαετία του ’90. Και το The Rise of Skywalker είναι μια ταινία Star Wars. Συνολικά, μιλάμε για παγκόσμια έσοδα άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ταινίες αντανακλούν με σαφήνεια την παγιωμένη στρατηγική της Disney: καθετί πρέπει να ανήκει σε ένα franchise, ή να είναι έτσι σχεδιασμένο για να ξεκινήσει, δυνητικά, ένα franchise. Ακόμα και το Frozen, που εμφανίστηκε στις αίθουσες το 2013 με μια πλήρως αυτοτελή υπόθεση, είχε το δικό του sequel φέτος επειδή η ζήτηση ήταν μεγάλη. Και βέβαια, μαζί με τις ταινίες πουλιούνται και προϊόντα που είναι εμπνευσμένα απ’ αυτές, εξασφαλίζοντας ακόμα περισσότερα έσοδα για την Disney.

Καθετί προχωράει βάσει σχεδίου. Η Disney ξεκίνησε τη δεκαετία με δύο κρίσιμες εξαγορές – της Marvel Entertainment το 2009 και της Lucasfilm το 2012. Η επένδυση – συνολικά άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – έχει πάει πολύ καλά για τη Disney. Η Marvel Studios έχει συνεισφέρει πάνω από 28 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε εισπράξεις, ενώ το Star Wars βρίσκεται στο επίκεντρο του μέλλοντος της Disney που δεν είναι άλλο από το Disney+. Ο στόχος ήταν η οικοδόμηση franchise που η εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιεί με συνέπεια για τη δημιουργία νέων κινηματογραφικών κόσμων.

Η στρατηγική απέδωσε. Κάθε χρόνο, η κυριαρχία της Disney γίνεται ολοένα και πιο αισθητή. Το 2018, είχαμε τις επιτυχίες Avengers: Infinity War, Black Panther και Incredibles 2 – που προέκυψαν από κινηματογραφικά στούντιο που αγόρασε η Disney από το 2006 μέχρι το 2012. Οι ταινίες The Last Jedi και Beauty and the Beast κυριάρχησαν το 2017. Και οι Rogue One, Finding Dory και Captain America: Civil War ήταν οι εμπορικότερες ταινίες για το 2016.

Οι μόνες χρονιές όπου η Disney δεν κυριάρχησε ακριβώς στη λίστα των 10 εμπορικότερων ταινιών στις ΗΠΑ ήταν η περίοδος 2011 – 2013, πριν το λανσάρισμα των νέων ταινιών Star Wars και στην εποχή που η Marvel Cinematic Universe προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της. Και κάπως έτσι, η Disney ολοκληρώνει τη δεκαετία έχοντας στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή του box office – γεγονός σίγουρα αξιομνημόνευτο, αλλά ίσως και ανησυχητικό για κάποιους.

«Δεν νοιώθουμε καθόλου άσχημα που έχουμε μεγάλες ταινίες blockbuster τις οποίες απολαμβάνουν οι άνθρωποι» είπε πρόσφατα στο The Verge ο Kevin Mayer, επικεφαλής του τμήματος direct-to-consumer της Disney. «Η επιτυχία στο box office είναι μια ένδειξη του πόσο δημοφιλείς είναι αυτές οι ταινίες μεταξύ των μελών του κοινού».

Όλοι θέλουν να ξέρουν τι θα συμβεί μελλοντικά. Σε αντίθεση με το τι νομίζει ο πολύς κόσμος, η Disney δεν έχει στην κατοχή της όλη τη σημαντική πνευματική ιδιοκτησία. Η Warner Bros κατέχει τα Harry Potter, DC Comics και Game of Thrones. Η Sony έχει τα Spider-Man. Η Universal έχει τα franchise Fast and Furious και Despicable Me.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η Sony και η Warner Bros είχαν στο παρελθόν σημαντικές αποτυχίες, ενώ οι ταινίες της Disney (ειδικά οι τίτλοι της Marvel) τα έχουν πάει γενικά καλά. Αν η ποιότητα των ταινιών της Disney αρχίσει να πέφτει, θα συμβεί το ίδιο και με τα εισιτήρια.

Ας δούμε τι γνωρίζουμε για του χρόνου. Το 2020 είναι σαφώς λιγότερο γεμάτο με πολυναμενόμενες ταινίες της Disney. Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί τίτλοι, όπως οι Black Widow και The Eternals από τη Marvel, αλλά καμία απ’ αυτές τις ταινίες δεν έχει το ειδικό βάρος και την αναγνώριση των Endgame, The Lion King ή Toy Story.

Το μέλλον της Disney δεν περιορίζεται πλέον στην κυκλοφορία ταινιών στις αίθουσες. Το 2020 θα αφορά κυρίως το Disney+, την υπηρεσία συνεχούς ροής της εταιρείας, η οποία συνεχίζει να συγκεντρώνει εγγραφές νέων χρηστών. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη στρατηγική συνεχούς ροής της Disney και όχι σώνει και καλά μόνο στα έσοδα του box office.

Ήδη, η εταιρεία έχει αρχίσει να παράγει περιεχόμενο που προορίζεται αποκλειστικά για το Disney+ (όπως το Noelle, το remake του Lady and the Tramp), απέσυρε τίτλους από ανταγωνιστές για να προσφέρει αποκλειστικότητα, και φέρνει στο κανάλι γνωστά franchise εκτός Disney όπως το The Simpsons για να βεβαιωθεί ότι οι θεατές θα έχουν κάτι να βλέπουν συνεχώς στο κανάλι. Το 2020, θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το Disney+ και το περιεχόμενό του, Και το 2021, με το Avatar 2 κι έναν αριθμό άλλων πολυαναμενόμενων ταινιών να εισέρχονται στις κινηματογραφικές αίθουσες, η Disney ίσως να είναι σε θέση να κυριαρχήσει τόσο στο box office όσο και στο streaming.

Πηγή: The Verge