Το Twitter κάνει «πλάτες» στους πολιτικούς

Το Twitter κάνει «πλάτες» στους πολιτικούς

Οι πολιτικοί μπορούν να σβήνουν τα tweets για τα οποία μετάνιωσαν, χωρίς κανένα περιορισμό πλέον.

Scripta manent λέει η λατινική ρήση και δεν έχει βγει τυχαία. Ότι γράφει δε ξεγράφει. Τουλάχιστον μέχρι πρότινος. Τα γραπτά μας δεν είναι μόνο σε κόλλες χαρτί, αλλά γράφονται πλέον και στον ιντερνετικό μας τοίχο. Όπως για παράδειγμα στο Twitter. Σκέψεις, που θέλαμε να μοιραστούμε αλλά μετά το μετανιώναμε.

Κάτι τέτοιο για τους απλούς πολίτες δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά όταν μιλάμε για πολιτικούς τα πράγματα αλλάζουν. Αρκετοί ήταν εκείνοι οι πολιτικοί οι οποίοι εξέφραζαν μια άποψη, την οποία ήθελαν στη συνέχεια να «πάρουν πίσω» αλλά δε μπορούσαν.

Ο λόγος ήταν το Politwoops, ένα δίκτυο το οποίο αποθήκευε τα διαγραμμένα tweets σε τουλάχιστον 30 χώρες. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Open State Foundation που βρίσκεται πίσω από το δίκτυο υπηρεσιών αποθήκευσης των Tweets που έκαναν delete πολιτικοί, οι αναρτήσεις πολιτικών προσώπων -ακόμα και οι διαγραμμένες- αποτελούν μέρος του δημοσίου λόγου.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπλόκαρε την πρόσβαση στο online δίκτυο και έτσι οι πολιτικοί μπορούν να ησυχάσουν, αφού «ανεμπόδιστοι» μπορούν πλέον να αλλάξουν γνώμη και κανείς δε θα έχει πια αποδεικτικά στοιχεία πως παλαιότερα έλεγαν «άλλα».

Σύμφωνα με δήλωση του Twitter, η απόφαση για να σταματήσει η πρόσβαση στο εν λόγω δικτύο, μετά το αρχικό μπλοκάρισμα του στις ΗΠΑ, τον περασμένο Ιούνιο, «ελήφθη μετά από ενδελεχή εξέταση μιας σειράς παραγόντων, με κύριο σκεπτικό ότι η δυνατότητα του να διαγράφει κάποιος χρήστης τα Tweets του κατά βούληση, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της υπηρεσίας, για κάθε χρήστη».