Το «βουνό» του κινεζικού χρέους διογκώνεται

Το «βουνό» του κινεζικού χρέους διογκώνεται

Καθώς ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας επιβραδύνεται, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στηρίζεται σε μια πιο επικίνδυνη μηχανή ανάπτυξης: το χρέος.

Η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν ιδιώτες και επιχειρήσεις. Σας θυμίζει κάτι. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε στις ΗΠΑ, όπου για χρόνια οι ιδιώτες παρακινούνταν να αγοράσουν σπίτια και αυτοκίνητα επί πιστώσει. Το χρέος που συσσωρεύτηκε οδήγησε στην οικονομική κρίση του 2008 και τη Μεγάλη Ύφεση.

Τα νέα δάνεια στην Κίνα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα. Τα μηνύματα είναι αμφίσημα από την Κίνα. Αν συνεχιστεί η συσσώρευση χρέους, θα βοηθήσει την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως τα δάνεια εκτοξεύονται στα ύψη, το ίδιο κάνει και ο κίνδυνος αθέτησης.

Τα επισφαλή δάνεια – γνωστά στον οικονομικό κόσμο ως «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» – αυξήθηκαν πάνω από το 50% από τον Δεκέμβριο 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015. Είναι μια μεγάλη αύξηση, ειδικά σε μια χώρα που δεν είναι πάντα αξιόπιστη για τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει.

Υπάρχουν δύο εύλογες ανησυχίες για την έκρηξη του χρέους της Κίνας. Το πρώτο είναι το πόσο γρήγορα μεγαλώνει και το δεύτερο είναι αν οι τράπεζες της Κίνας είναι αρκετά υγιείς για να χειριστεί ένα κύμα χρεοκοπιών.