Το X του Μασκ η μεγαλύτερη πλατφόρμα παραπληροφόρησης της Ρωσίας, τονίζει η Κομισιόν

Το X του Μασκ η μεγαλύτερη πλατφόρμα παραπληροφόρησης της Ρωσίας, τονίζει η Κομισιόν
ANKARA, TURKIYE - JULY 24: In this photo illustration, the new logo of 'Twitter' is displayed on a screen displaying the former logo of 'Twitter' in Ankara, Turkiye on July 24, 2023. Harun Ozalp / Anadolu Agency (Photo by Harun Ozalp / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη αναλογία αναρτήσεων ψευδούς πληροφόρησης ή παραπληροφόρησης, σύμφωνα με την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε το X (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ ως τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παραπληροφόρησης της Ρωσίας, καλώντας τα social media να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους στον «πόλεμο των ιδεών» με τη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Τζούροβα, τόνισε πως οι πλατφόρμες πρέπει να δράσουν ενόψει των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν το 2024.

«Πρόκειται για ένα όπλο μαζικής χειραγώγησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει τόσο στο εσωτερικό των Ρώσων όσο και στους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Ειδικά ότι πρέπει να περιμένουμε ότι το Κρεμλίνο και άλλοι θα δραστηριοποιηθούν πριν από τις ευρωεκλογές» δήλωσε η Τζούροβα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα εκθέσεις σχετικά με το πώς κάθε μία από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων του Facebook της Meta, της Google της Alphabet και του TikTok της ByteDance.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες πλατφόρμες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την ΕΕ σε έναν εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος αποσκοπεί στον καθορισμό βιομηχανικών προτύπων για τον έλεγχο των γεγονότων και άλλες, παρόμοιες δράσεις.

Η ΕΕ πραγματοποίησε επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να μετρήσει την έκταση του προβλήματος.

«Το Χ, το πρώην Twitter, το οποίο δεν υπάγεται πλέον στον κώδικα δεοντολογίας, είναι η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη αναλογία αναρτήσεων ψευδούς πληροφόρησης ή παραπληροφόρησης», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Η ίδια πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα έδειξε επίσης ότι οι χρήστες που προχωρούσαν σκόπιμα σε παραπληροφόρηση βρέθηκαν να έχουν σημαντικά περισσότερους followers από τους αντίστοιχους χρήστες που δεν έχουν προβεί σε δράσεις παραπληροφόρησης».

Υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DMA) τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο.

«Καθώς το Twitter έχει χαρακτηριστεί ως μια πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα, φυσικά υπάρχουν υποχρεώσεις που δίνονται από τον DMA. Το μήνυμά μου προς το Twitter είναι ότι πρέπει να συμμορφωθείτε με τον DMA και παρακολουθούμε τι κάνετε» υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τα μέτρα των άλλων εταιρειών

Παράλληλα, η Τζούροβα αναφέρθηκε σε διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις πλατφόρμες για την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής.

Η Google είπε στην ΕΕ ότι τερμάτισε περισσότερα από 400 κανάλια που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023. Η Meta, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι επέκτεινε τις συνεργασίες ελέγχου των γεγονότων σε 22 γλώσσες στην ΕΕ.

Ανησυχία για τη Σλοβακία

Η Τζούροβα ανέφερε επίσης ότι η εισροή ρωσικής παραπληροφόρησης είναι ιδιαίτερα έντονη στη Σλοβακία, η οποία διεξάγει εκλογές το Σάββατο.

«Η Σλοβακία έχει επιλεγεί ως η χώρα όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την επιτυχία των ρωσικών φιλο-κρεμλινικών, φιλο-πολεμικών αφηγήσεων» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Facebook και η Google έχουν λάβει κάποια μέτρα για να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών μετά από πιέσεις της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com