Με νέο CEO προσπαθεί ο Τζεφ Μπέζος να διορθώσεις τις αποτυχίες της διαστημικής εταιρείας του

Με νέο CEO προσπαθεί ο Τζεφ Μπέζος να διορθώσεις τις αποτυχίες της διαστημικής εταιρείας του
Amazon CEO Jeff Bezos announces Blue Moon, a lunar landing vehicle for the Moon, during a Blue Origin event in Washington, DC, May 9, 2019. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία διαστημικών πτήσεων Blue Origin του Τζεφ Μπέζος αποκτά ένα βετεράνο στέλεχος της Amazon ως νέο CEO για να αντιμετωπίσει τις μαζικές αποτυχίες της.

Η Blue Origin, η εταιρεία διαστημικών πτήσεων που ιδρύθηκε από τον Jeff Bezos, αντικαθιστά τον διευθύνοντα σύμβουλό της με τον βετεράνο στέλεχος της Amazon.com, Dave Limp.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Σμιθ αποχωρεί και θα τον διαδεχθεί ο Λιμπ, ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα. Ο Smith θα παραδώσει τα ηνία από τις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δύο email που στάλθηκαν στους υπαλλήλους, όπως μεταδίδει το Bloomberg News.

Ο Limp υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ηγέτες της Amazon ως επικεφαλής του τμήματος συσκευών και υπηρεσιών της, το οποίο κατασκευάζει τον φωνητικό βοηθό Alexa, τα έξυπνα ηχεία Echo, τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle, τα στικάκια ροής και τα tablet με την επωνυμία Fire, μεταξύ άλλων gadget.

Ανακοίνωσε δε στους υπαλλήλους της Amazon τον περασμένο μήνα ότι θα αποσυρόταν από την εταιρεία με έδρα το Σιάτλ πριν από το τέλος του έτους.

Η ομάδα συσκευών είχε την ευθύνη για την αναπτυσσόμενη επιχείρηση διαστημικού δορυφόρου ο οποίος θα παρέχει internet, που ονομάζεται Project Kuiper. Τα τελευταία χρόνια, η επιχείρηση βρίσκεται υπό πίεση καθώς αγωνιζόταν να μετατρέψει την ευρεία δημοτικότητα της Alexa σε μηχανή κέρδους για την Amazon.

«Ο Dave θα ενταχθεί τον Δεκέμβριο και ο Bob θα είναι εδώ μέχρι τις 2 Ιανουαρίου για να εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Έξι χρόνια μετά την ανάληψη της κορυφαίας θέσης, το προσωπικό της Blue Origin έχει αυξηθεί με περισσότερους από 10.000 εργαζομένους, καθώς υπήρξε μια “καταιγίδα” ανοίγματος νέων γραφείων και συγκέντρωσε ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο που η εταιρεία είπε ότι αξίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά ο Smith, πρώην στέλεχος της Honeywell International Inc., έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις καθώς η Blue Origin αντιμετώπισε οπισθοδρομήσεις και εμπόδια ανάπτυξης σε όλο το χαρτοφυλάκιο διαστημικών προϊόντων της.

Το πιο αξιοσημείωτο παραπάτημα συνέβη το 2021, όταν η Blue Origin έχασε από τη SpaceX του Elon Musk για ένα συμβόλαιο κατασκευής ανθρώπινου συστήματος σεληνιακής προσγείωσης της NASA. Η Blue Origin διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση και επίσης μήνυσε τη NASA στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, όμως έχασε.

Τελικά, η Blue Origin κέρδισε ένα επόμενο συμβόλαιο 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας βασικό κομμάτι των προσπαθειών της NASA να μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Επίσης το 2021, μια ομάδα πρώην και ενεργών υπαλλήλων έγραψε μια ανοιχτή επιστολή κατηγορώντας την Blue Origin ότι καλλιεργούσε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον και σεξιστική εργασιακή κουλτούρα.

Ένας ακόμα μπελάς της εταιρείας αφορά το υποτροχιακό διαστημόπλοιο New Shepard, το οποίο βρίσκεται ακίνητο εδώ και ένα χρόνο από τότε που αντιμετώπισε βλάβη στον κινητήρα του κατά τη διάρκεια πτήσης, με την αντίπαλη Virgin Galactic να βρίσκεται ήδη στην τρίτη εμπορική πτήση της. Η Blue Origin δήλωσε ότι το ατύχημα προκλήθηκε από θερμοδομική αστοχία του ακροφυσίου του κινητήρα και κάνει αναβαθμίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: