KPMG: Ανέτοιμες οι εταιρείες να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς ESG

KPMG: Ανέτοιμες οι εταιρείες να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς ESG
Photo:
Τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων παγκοσμίως δεν είναι έτοιμες για νέους κανονισμούς ESG, διαπιστώνει η KPMG

Τα τρία τέταρτα των εταιρειών παγκοσμίως δεν είναι έτοιμες να υποβάλουν τα δεδομένα τους σε εξωτερικό έλεγχο για το περιβάλλον, την κοινωνική και διακυβέρνηση (ESG) μήνες πριν από την έναρξη των νέων κανονισμών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της KPMG που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν αυστηρότερους κανονισμούς για να αντικαταστήσουν το συνονθύλευμα πρακτικών που εφαρμόζει ο ιδιωτικός τομέας σχετικά με το κλίμα.

Οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι ο εξωτερικός έλεγχος των δεδομένων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, αν και δεν είναι τόσο εκτενής όσο ο οικονομικός έλεγχος, είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή πληροφοριών στους επενδυτές για την αποφυγή παραπλανητικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, γνωστών ως greenwashing.

Οι κανονισμοί της ΕΕ θα απαιτούν τον έλεγχο των γνωστοποιήσεων, ενώ οι χώρες που υιοθετούν τις απαιτήσεις αναφοράς του Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων Αειφορίας μπορούν επίσης να απαιτήσουν εξωτερικό έλεγχο. Ωστόσο, από τις 750 εταιρείες που ρωτήθηκαν από την KPMG, μόνο το 25% πιστεύουν ότι είναι επαρκώς προετοιμασμένες.

«Το να είσαι έτοιμος για τη διασφάλιση των κριτηρίων ESG σημαίνει να προσδιορίζεις το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο και να έχεις τους σωστούς δείκτες, με ισχυρά συστήματα, διαδικασίες, ελέγχους και διακυβέρνηση για τη συλλογή και διαχείριση των δεδομένων» δήλωσε ο Larry Bradley, Global Head of Audit της KPMG.

Ο Δείκτης ωριμότητας διασφάλισης ESG της KPMG αξιολόγησε τις απόψεις των στελεχών και των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε κλάδους, περιοχές και διαφορετικά μεγέθη εταιρειών για τη μέτρηση της ετοιμότητας των εταιρειών.

Λίγο περισσότερες από τις μισές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα λαμβάνουν επί του παρόντος κάποιο επίπεδο εξωτερικού ελέγχου των γνωστοποιήσεων ESG τους, αλλά από αυτές μόνο το 14% λαμβάνει εύλογη βεβαιότητα και το 16% περιορισμένη διασφάλιση για όλες τις γνωστοποιήσεις ESG, όπως θα απαιτούν οι νέοι κανόνες, σύμφωνα με την έρευνα της KPMG.

«Τώρα θα υπάρξουν ρυθμιστικές και διασφαλιστικές απαιτήσεις για την αναφορά ακριβών πληροφοριών, οι οποίες ανεβάζουν τον πήχη στους ελέγχους και τις διαδικασίες, καθώς και τις ποιοτικές δηλώσεις που θα πρέπει να γίνουν γύρω από τα δεδομένα» δήλωσε ο Mike Shannon, Global Head of ESG Assurance στην KPMG. 

Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι καλύτερα προετοιμασμένες για έλεγχο από τις μικρότερες, διαπίστωσε η KPMG, ενώ μεταξύ των χωρών η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην κορυφή, με τη Βραζιλία και την Κίνα να κατατάσσονται στη χειρότερη θέση.