Το YouTube «σκότωσε» τη τηλεόραση

Το YouTube «σκότωσε» τη τηλεόραση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ρόμπερτ Κινκλ του YouTube μιλά για τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των χρηστών από κινητές συσκευές.

Οι συντελεστές μιας ιστοσελίδας με το μέγεθος της YouTube, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, στοχάζονται ενεργά πάνω στα «επόμενα δισεκατομμύρια» χρηστών.

Ο Ρόμπερτ Κινκλ, επικεφαλής επιχειρηματικών λειτουργιών στη YouTube, τον γνωστό μας διαδικτυακό κόμβο βίντεο που ανήκει στην Google, προβληματίζεται ως προς τη νέα κινητή εποχή μας.

«Στα επόμενα χρόνια, το διαδίκτυο θα γίνει πολύ μεγαλύτερο», λέει, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτό για πρώτη φορά. Γι’ αυτούς, το να μπουν στο YouTube θα είναι σαν να ανοίγουν την τηλεόραση – και μάλιστα μια τηλεόραση τσέπης, εφόσον ένα μεγάλο μέρος της θέασης του YouTube θα λαμβάνει χώρα μέσω smartphone.

Το «καλωδιωμένο» διαδίκτυο συνέδεε τον κόσμο τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Πλέον, το ασύρματο και έξυπνο τηλέφωνο βάζει τον κόσμο στην τσέπη του χρήστη. Και στις μέρες μας, κάθε εταιρεία μέσων ενημέρωσης καταστρώνει επιχειρηματικά σχέδια για έναν πραγματικά …κινητό πλανήτη.

Στην YouTube, η πρόσβαση στα βίντεο της ιστοσελίδας μέσω κινητών συσκευών αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την πρόσβαση από σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα έσοδα, βεβαίως, παραμένουν μια πρόκληση, καθώς είναι δυσκολότερο να βγουν χρήματα από την παρακολούθηση μέσω μιας μικρότερης οθόνης.

Και παρόλο που πλέον η YouTube εισάγει προγράμματα συνδρομής, μέσω μιας μηνιαίας υπηρεσίας με κόστος 10 δολαρίων το μήνα που ονομάζεται Red, ο Κινκλ προβλέπει ότι «η YouTube θα λαμβάνει πάντα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τις διαφημίσεις».

Ποιος κερδίζει από έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η οθόνη κινητών συσκευών;

«Αυτοί που καινοτομούν πρώτοι» απαντά ο Κινκλ. «Ο ρυθμός μεταβολής που λαμβάνει χώρα είναι αρκετά υψηλός, και μόνο όσοι συμβαδίζουν μαζί του θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση».

Τέλος, ο Κινκλ ερωτάται ως προς τις διαφορές μεταξύ των βαρόνων των μέσων του παρελθόντος και των τωρινών. Η απάντησή του προκαλεί έκπληξη:

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχουν βαρόνοι των media στο μέλλον. Ο λόγος που υπήρξαν στο παρελθόν ήταν ο περιορισμένος χώρος στα συστήματα καλωδιακής και δορυφορικής διανομής (…). Αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει για το YouTube, στο οποίο ‘ανεβαίνουν’ εκατοντάδες ώρες βίντεο κάθε λεπτό» επισημαίνει ο Κινκλ.

Και καταλήγει: «Σε έναν κόσμο απεριόριστου χώρου, όπως είναι ο χώρος που φέρνει το διαδίκτυο, δεν υπάρχουν εκείνοι οι εκλεκτοί που αποφασίζουν τι θα βλέπουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Έτσι, παύουν να υπάρχουν και βαρόνοι των μέσων».

Μπορεί ίσως να ισχύσει κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα. Όμως, για την ώρα, το YouTube έχει πράγματι την ισχύ ενός βαρόνου των media!