Tον Οκτώβριο στην Αθήνα η πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

Τι δηλώνει για τη διοργάνωση ο αντιπρόεδρος του Transatlantic Leadership Network, δρ Σάσα Τόπεριτς.

Μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης και ένα ελληνικό πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στρέψουν τα φώτα που παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο (Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit), που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα τις πρώτες δύο μέρες του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Διάσκεψη θα συγκεντρώσει ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων προκειμένου να συζητήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή για την εμπορική και γεωπολιτική συνεργασία.

Η ευθύνη για την διοργάνωση ανήκει στο Transatlantic Leadership Network, στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά και στον ιδρυτή και πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκο. Το Transatlantic Leadership Network είναι μια νεοσυσταθείσα δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον, η οποία αποσκοπεί «στην ενίσχυση και τον επαναπροσανατολισμό των διατλαντικών σχέσεων μέσα στην ταχέως μεταβαλλόμενη δυναμική ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Transatlantic Leadership Network, Dr. Sasha Toperich, υποστήριξε ότι η Ελλάδα αναδύεται σε ένα κεντρικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και εξήγησε τους λόγους για τους όποιους επιλέχθηκε η χώρα μας για να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη ενεργειακή διάσκεψη.

«Για εμάς, το συνέδριο αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη ή αποσπασματική προσπάθεια. Αντιθέτως, επιδιώκουμε να καθιερώσουμε την Σύνοδο του Οκτωβρίου ως έναν ετήσιο θεσμό για τον χώρο της ενέργειας που θα συνοδεύεται από σχετικά συνέδρια στην Ουάσινγκτον, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή δυναμική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

-Γιατί από όλα τα κράτη της περιοχής επιλέξατε την Ελλάδα ως την χώρα που θα φιλοξενήσει αυτό το ετήσιο γεγονός;

-Έχω ένα βαθύ σεβασμό για τον λαό της Ελλάδας. Έχω κάνει πολλούς Έλληνες φίλους μέσα από τα αρκετά ταξίδια μου στην χώρα, και είμαι πάντα χαρούμενος όταν επιστρέφω. Οι συνεργάτες μας, ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής της Τσομώκος Α.Ε, ο καθηγητής Αθανάσιος Πλατιάς και ο καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι σπουδαίοι άνθρωποι και καταξιωμένοι επαγγελματίες που υποστήριξαν εξαρχής την ιδέα.

Η Ελλάδα αναδύεται ως ένας σημαντικός παίκτης στην εξωτερική πολιτική της ευρύτερης περιοχής αλλά και ως ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η χώρα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι έτοιμη να γράψει ένα νέο και ακόμα καλύτερο κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία της. Τα πρόσφατα ενεργειακά ευρήματα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα. Τα κέρδη, λοιπόν, από αυτά τα νέα ενεργειακά έσοδα θα συμβάλουν στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου και στη μείωση της ανεργίας.

-Ποιες είναι οι προσδοκίες που έχετε για την πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο;

-Θέλουμε οι ηγέτες των επιχειρήσεων να πρωτοστατήσουν σε αυτές τις συζητήσεις. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς που το έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί πραγματικά αυτή η «δυναμική» που έχει αναπτυχθεί μέσω των ενεργειακών εξελίξεων. Οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί πρέπει να συγχρονιστούν για να διευκολύνουν την επιχειρηματική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή. Οι θαλάσσιες διαφορές πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ηγηθεί στην προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή απόδοση είναι μια ακόμα ευκαιρία. Η συμμετοχή επίσης της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» είναι ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που θα συμβάλει στην διαφοροποίηση της αγοράς ενέργειας αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

-Εκφράσατε στο αμερικανικό περιοδικό «The Hill» την στήριξη σας για τον εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης;

-Η καθιέρωση ενός Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της σχέσης των δύο χωρών. Θα πρέπει, λοιπόν, και οι δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν αυτή την πλατφόρμα ως μια βάση για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης διμερούς σχέσης. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, για ισχυρότερους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς δεσμούς, και φυσικά στον τουρισμό και το εμπόριο.

Μέχρι στιγμής το «παρών» στη Διάσκεψη αναμένεται να δώσουν:

-Francis Fannon, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακά θέματα

-Stephen Blank, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής (American Foreign Policy Council) με εξειδίκευση στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας

-Joe Uddo III, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακή καινοτομία και ανάπτυξη αγοράς

-Samuel Buchan, βοηθός υπουργός για διεθνείς υποθέσεις στο υπουργείο Ενέργειας

-John Craig, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ και ανώτερο στέλεχος της Maanar Energy Group

-Dr. Michael Haltzel, πρόεδρος της δεξαμενή σκέψης Transatlantic Leadership Network