Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από τη συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις

Τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από τη συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, Κυριακη 9 Αυγούστου 2015. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο χώρο διαμονής των θεσμών. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Το ένα σημείο σύγκλισης και τα πολλά που χωρίζουν την Αθήνα με τους θεσμούς μετά την πρώτη επαφή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μόνο στο θέμα της μεταβίβασης των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται κοντά κυβέρνηση και θεσμοί, όπως τουλάχιστον φάνηκε μετά την πρώτη συζήτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους τρεις του κουαρτέτου των θεσμών (η Ντέλια Νελκουλέσκου φθάνει την Τρίτη στην Αθήνα).

Οι δανειστές πιέζουν για τις προθεσμίες έχοντας στείλει από την περασμένη εβδομάδα το μήνυμα ότι εάν δεν εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη Οκτωβρίου δεν θα είναι πια διαθέσιμα.

Στην απογευματινή πρώτη συνάντηση στο Χίλτον διαπιστώθηκε η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, με πρώτο στην κορυφή της λίστας την ένταξη της δεύτερης λίστας των ΔΕΚΟ, που πρέπει να ενταχθούν στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Πρόκειται για τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, που πρέπει να μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο, η κυβέρνηση, αν και έχει υπογράψει την επικαιροποίηση του Μνημονίου από το καλοκαίρι, επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη λίστα με τις προς αξιοποίηση εταιρείες του Δημοσίου.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της επιλογής του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι κάποια ονόματα έχουν ήδη διαρρεύσει δίνοντας και το στίγμα του ποιός θα έχει το πάνω χέρι στις αποκρατικοποιήσεις. Και αυτός δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές των δανειστών δεν εμφανίζονται το ίδιο αισιόδοξες με την κυβέρνηση ότι μέσα στη μία εβδομάδα που θα παραμείνει στην Αθήνα το κουαρτέτο, μπορούν να κλείσουν τα 13 από τα 15 ανοιχτά προαπαιτούμενα. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία έως το EWG της 29ης Σεπτεμβρίου, που θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.