Τουλάχιστον 20 πολυεθνικές «φλερτάρουν» τα ελληνικά πετρέλαια

Τουλάχιστον 20 πολυεθνικές «φλερτάρουν» τα ελληνικά πετρέλαια

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας αποτελεί το Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα. 

Το ενδιαφέρον πολλών πετρελαϊκών εταιρειών, τουλάχιστον 20, συγκεντρώνει από τώρα η Διεθνής Έκθεση και το Συνέδριο για το Πετρέλαιο και το Αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στόχος, μάλιστα, είναι η ελληνική πρωτεύουσα να καθιερωθεί ως ο ετήσιος τόπος συνάντησης της βιομηχανίας του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, που έκθεση για υδρογονάνθρακες του βεληνεκούς αυτού, διοργανώνεται στη χώρα. «Ο διεθνής αγωγός αερίου TAP και οι διαγωνισμοί που ετοιμάζεται να προκηρύξει η κυβέρνηση εντός του 2014 για την έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης συνετέλεσαν στην επιλογή της Αθήνας ως το κέντρο προβολής των πετρελαϊκών εξελίξεων, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσαν χθες σε δημοσιογράφους οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η διεθνής εταιρεία ITE Group Plc, με έδρα το Λονδίνο και η ελληνική εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων Rota.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Oil & Gas της ITE, Graeme Coombes, η έκθεση της Αθήνας προετοιμάζεται εδώ και περίπου ένα χρόνο, με επαφές με διεθνείς εταιρείες οι οποίες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον. «Η εκδήλωση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία που αναδεικνύονται ως πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια και η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης», πρόσθεσε, αναφέροντας παράλληλα ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί αντικείμενο συνεχών συζητήσεων στην αγορά υδρογονανθράκων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το παραπάνω συμβαίνει «πρώτον, γιατί αποτελεί διάδρομο μεταφοράς ανάμεσα στις παραγωγικές χώρες της Ασίας και κυρίως των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ και τις καταναλώτριες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και δεύτερον, γιατί οι ίδιες οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης αρχίζουν να δραστηριοποιούνται έντονα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία κ.λπ.)».

Η έκθεση της Αθήνας θα διεξαχθεί στο εκθεσιακό κέντρο Μetropolitan Expo. Οι συμμετοχές με περίπτερα κ.λπ. εκτιμάται να ξεπεράσουν τις 100, ενώ μεγαλύτερη αναμένεται η συμμετοχή στο επίπεδο των συνέδρων. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις σε Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία-Εερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία. Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω χώρες συνδέονται ή πρόκειται να συνδεθούν με την Ελλάδα μέσω αγωγών.

Επίσης, το «παρών« στην έκθεση αναμένεται να δώσουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις χώρες αυτές, διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες πετροχημικών, διύλισης, γεωτρήσεων και υπηρεσιών στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου. Τέλος, αναφέρεται ότι η ΙΤΕ Plc είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων και συνεδρίων παγκοσμίως, ενώ θεωρείται από τις κορυφαίες στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων για το πετρέλαιο και το αέριο. Κάθε χρόνο διοργανώνει πάνω από 230 εκθέσεις και συνέδρια σε διάφορες χώρες, εκ των οποίων τα 22 αφορούν στον τομέα των υδρογονανθράκων σε χώρες όπως η Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία, το Καζακστάν, η Τουρκία, η Κύπτρος, η Γεωργία, η Ολλανδία κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα:

Πανευρωπαϊκό συνέδριο για το μέλλον του διαδικτύου στην Αθήνα

«Θησαυρός» 30 δισ. ευρώ στα πόδια μας

Ο ρόλος του αγωγού TAP στο ενεργειακό μέλλον της Ουκρανίας