Τουρισμός: 21η στον κόσμο η Ελλάδα σε ζημιές- «Ηγούνται» ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία

Τουρισμός: 21η στον κόσμο η Ελλάδα σε ζημιές- «Ηγούνται» ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία
Κόσμος ετοιμάζεται να επιβιβαστεί σε πλοίο για το νησί της Αίγινας, στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 26 ιουλίου 2020. Ημερολογιακά το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όμως τίποτα για την ώρα δεν θυμίζει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού των προηγούμενων χρόνων. Η κίνηση των τουριστών παραμένει μικρή και χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι δείχνουν στοιχεία του συστήματος ESTA για το πρώτο τετράμηνο - Στο κόκκινο οικονομίες 10 νησιωτικών χωρών στην Καραϊβική - Οι ζημιές για 200 χώρες, από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γαλλία μέχρι την Αρούμπα, το Μακάο, τις Μαλδίβες και τη Σάντα Λουτσία - Προς επιδείνωση η θέση της Ελλάδας με βάση τα πρόσφατα στοιχεία.

Απώλειες μεγαλύτερες από αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σιγκαπούρης και της Ρωσίας καταγράφει ήδη από το πρώτο τετράμηνο του 2020 η Ελλάδα από τον τουρισμό και κατατάσσεται 21η στον κόσμο (ή 45η με βάση τη ζημιά ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε σύνολο 200 χωρών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης για ταξιδιωτικές άδειες ESTA, που αποτελεί μέρος του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Η έκθεση αποκαλύπτει ποιες χώρες υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων ως αποτέλεσμα της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τουρισμός συνεισφέρει 8,9 τρισ. δολ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ διαπιστώνει ότι η πανδημία «καίει» ήδη από τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 195 δισ. δολ. παγκοσμίως. Αν συνεκτιμήσουμε δε ότι οι διεθνείς πτήσεις άρχισαν να «ξεκλειδώνουν» για τις τουριστικές ροές μετά την περίοδο αναφοράς της μελέτης, θα πρέπει να αναμένεται επιδείνωση της θέσης κυρίως τουριστικών χωρών όπως η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη.

Εξάλλου, η ύφεση στο β΄ τρίμηνο φαίνεται να επιβεβαιώνει το δυσμενές σενάριο για τη χώρα μας και να διαμορφώνεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πάνω από το 15% (επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου) ενώ ενδεικτικά είναι και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρουν μείωση 97,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο, στα 64 εκατ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σημειώνουμε επίσης ότι πρόσφατα ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μιλώντας στο “F” για την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες του κλάδου, μας είχε αναφέρει ότι από τα 18 δισ. ευρώ έσοδα του τουρισμού πέρυσι φέτος χάνονται σχεδόν 15 δισ. ευρώ. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε από αναφορές κυβερνητικών παραγόντων ενώ ακολούθησε η επίσημη θέση του ΣΕΤΕ ότι η αρχική εκτίμηση για έσοδα μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ φέτος διαψεύδεται, κυρίως λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς και πλέον ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020.

Καθώς λοιπόν τα στοιχεία για την ζημιά που έχει προκαλέσει ο τουρισμός έχουν αναθεωρηθεί είναι σαφές ότι δυνητικά η χώρα μας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στην κατάταξη ESTA, κάτι που ισχύει και για άλλες χώρες προφανώς. Η κατάταξη αναρτήθηκε στις 21 Αυγούστου και εμφανίζει την Ελλάδα στην 21η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων λόγω Covid-19 (ήτοι απώλειες 2,6 δισ. δολ.), δηλαδή λίγο χειρότερη θέση από την Μαλαισία, τον Καναδά και το Μεξικό που συμπληρώνουν την πρώτη εικοσάδα των χωρών με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ακολουθούν με λίγο μικρότερες απώλειες σε απόλυτο μέγεθος Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Κορέα, Ρωσία κ.ο.κ..

Στην κατάταξη με βάση τις απώλειες από την πανδημία ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα κατατάσσεται 45η (απώλειες 1,19%), δηλαδή σε καλύτερη θέση από την Πορτογαλία και το Μπαχρέιν και σε χειρότερη από την Αρμενία, την Νέα Καληδονία και τα νησιά Μάρσαλ.

Η παγκόσμια εικόνα

Κορυφαία θέση στην κατάταξη έχουν οι ΗΠΑ, που χάνουν 30,7 δισ. δολ., ως αποτέλεσμα του μεγάλου πλήγματος από την πανδημία, καθώς οι ΗΠΑ σημειώνουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο. Πάντως ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,15%) οι απώλειες κατατάσσουν τις ΗΠΑ στην 156η θέση. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020, 31 από τις 50 πολιτείες στις ΗΠΑ είχαν τεθεί σε lockdown, ενώ τον ίδιο μήνα απαγορεύθηκε σε όσους ταξιδεύουν από τη ζώνη Σένγκεν, από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία να εισέλθουν στις ΗΠΑ, κάτι που είχε σημαντικό αντίκτυπο στα έσοδα.

Πάντως οι μισές από τις χώρες στο top 20 είναι ευρωπαϊκές. Ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Με αναφερόμενη πτώση κατά 98% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο, η Ισπανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων ύψους 9,74 εκατ. δολ. στο πρώτο τετράμηνο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τουρίστες άρχισαν να επιστρέφουν στον δημοφιλή προορισμό διακοπών τους αλλά η αύξηση στα κρούσματα Covid-19 που οδήγησε στην προειδοποίηση καραντίνας του Ηνωμένου Βασιλείου προς όσους έφτασαν από την Ισπανία από τα τέλη Ιουλίου προοιωνίζεται ότι η απώλεια εσόδων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες τουριστικές επισκέψεις στον κόσμο, με περισσότερους από 89 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο και ο αντίκτυπος του Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα συνολική απώλεια εσόδων 8,767 δισ. δολ.. Αυτή η σημαντική απώλεια την καθιστά την τρίτη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες απώλειες εσόδων από την πανδημία και τη δεύτερη στην Ευρώπη.

Οι νησιωτικές χώρες

Παρατηρούμε πάντως ότι καμία από αυτές τις χώρες της Ευρώπης δεν είναι ψηλά στην κατάταξη των χωρών με βάση τις απώλειες ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς τις πρώτες θέσεις μονοπωλούν τα εξωτικά νησιά, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι οι μισές χώρες του top 20 είναι στην Καραϊβική. Την πρώτη θέση κατέχουν τα νησιά Ταρκ και Κάικος (υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Καραϊβική), που χάνει το 9,2% του ΑΕΠ του ήδη από το πρώτο τετράμηνο του 2020. Το ίδιο ισχύει για την Αρούμπα, πετρελαιοπαραγωγό νησιωτική χώρα (της Ολλανδίας στην Καραϊβική). Ακολουθεί το Μακάο, οι βρετανικές παρθένοι νήσοι Αντίκουα και Μπαρμπούτα, οι Μαλδίβες, η Σάντα Λουτσία κ.α..