Τουρκία: Ο Τσίπρας δεν κράτησε τον λόγο του για τους «οκτώ»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θα τους βρούμε όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία», φτάνει στο σημείο να δηλώνει ο Τούρκος αντιπρόεδρος. 

Η αποφυλάκιση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών μετά την πάροδο του δεκαοκτάμηνου ορίου κράτησης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

Με μία δήλωση σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ αναφέρει:

«Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει υποστεί πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει τους γκιουλενιστές τρομοκράτες, οι οποίοι προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους έδωσε στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρούσε την υπόσχεσή του… Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση».

Ο Μποζντάγ μάλιστα, σε μια κίνηση που αναιρεί τη δημόσια θέση της Άγκυρας, δηλώνει προκλητικά: «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη».