Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω (Βίντεο)

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω (Βίντεο)
(Ξένη Δημοσίευση) Τα ταχύπλοα που θα χρησιμοποιηθούν για την ουσιαστική ενίσχυση των περιπολιών του ΛΣ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των θαλασσίων συνόρων της χώρας, Αθήνα Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπου συζήτησαν για τη χορηγία 10 ταχύπλοων σκαφών προς το Λιμενικό Σώμα. Τα νέα σκάφη είναι ισλανδικής σχεδίασης και θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ταχύπλοα ειδικών αποστολών που μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα ταχύπλοα, συνολικής ισχύος 900 ίππων, θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 56 κόμβων. Η σχεδίαση του σκάφους το καθιστά αυτο-ανατρεπόμενο, παντός καιρού και αβύθιστο. Τα πλωτά μέσα διαθέτουν, μεταξύ άλλων, θερμικές κάμερες, αντιβαλλιστική προστασία στην καμπίνα και στα παράθυρα ενώ το εσωτερικό τους μπορεί να διασκευαστεί για τη μεταφορά ασθενών και τραυματιών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δυο σκάφη συγκρούστηκαν στη μέση γραμμή ανάμεσα στην Κω και τα τουρκικά παράλια.

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτη ανοιχτά της Κω, όταν τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δυο σκάφη συγκρούστηκαν στη μέση γραμμή ανάμεσα στην Κω και τα τουρκικά παράλια.

Βίντεο- ντοκουμέντο από το περιστατικό ανάρτησε στο Τwitter η ανταποκρίτρια της Bild στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για το περιστατικό, ωστόσο έρχεται εν μέσω της γενικότερης τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Έβρο.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο σκηνικό στη θάλασσα του Αιγαίου είχε συμβεί την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Στα παρακάτω πλάνα διακρίνονται οι επικίνδυνοι ελιγμοί και η διαδρομή του τουρκικού σκάφους, το οποίο παρενοχλεί το ελληνικό, καταρρίπτοντας την τουρκική προπαγάνδα πως δήθεν το τουρκικό σκάφος επιχείρησε να σώσει λέμβο με πρόσφυγες που εμπόδιζε το ελληνικό σκάφος.

Από το οπτικοακουστικό υλικό προκύπτει πως το ελληνικό σκάφος κινείται πολύ μακριά από την βάρκα με τους πρόσφυγες και ότι το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους επιχειρεί απροκάλυπτα να το παρενοχλήσει προκειμένου να αποχωρήσει από τη θαλάσσια περιοχή.