Τραμπ και Πένια Νιέτο συναντήθηκαν, συζήτησαν για το τείχος και μετά τα «γύρισαν»

Τραμπ και Πένια Νιέτο συναντήθηκαν, συζήτησαν για το τείχος και μετά τα «γύρισαν»
epa05517647 US Republican presidential candidate Donald Trump (R) speaks during a press conference with President of Mexico Enrique Pena Nieto (L) in Los Pinos, Mexico City, Mexico, 31 August 2016. Trump met with the Mexican President to discuss various bilateral issues, in particular migration policies, according to reports. EPA/JORGE NUNEZ

Ήταν μια εξαίρετη συνάντηση, δήλωσε στην αρχή ο Τράμπ και λίγες ώρες μετά τόνισε ότι θα απελάσει  δύο εκατομμύρια «εγκληματίες» μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε  με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο Τραμπ και Πένια Νιέτο έπειτα από συνομιλίες διάρκειας περίπου μιας ώρας στο μεξικανικό προεδρικό μέγαρο έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ και δέχθηκαν ερωτήσεις.

«Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, ήταν μια εξαίρετη συνάντηση», ανέφερε ο Τραμπ, η επίσκεψη-αστραπή του οποίου στο Μεξικό προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και επικρίσεων στη χώρα αυτή – κυρίως εναντίον του Πένια Νιέτο.

Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Μεξικού είπε πως τα σύνορα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένας πόρος για την περιοχή. Εξάλλου, ανέφερε ότι η παράτυπη μετανάστευση από το Μεξικό προς ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικό από την κορύφωσή της, που είχε καταγραφεί πριν από μια δεκαετία.

«Κατά την έναρξη της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για το τείχος» που ο υποψήφιος του GOP έχει δεσμευτεί ότι θα ανεγερθεί στα σύνορα των δύο κρατών για να ανασχεθεί η παράνομη μετανάστευση, ανέφερε ο Πένια Νιέτο σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Νωρίτερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πένια Νιέτο στο προεδρικό μέγαρο του Μεξικού μετά τη συνάντησή τους, ο Τραμπ ανέφερε πως συζήτησαν για το τείχος, αλλά όχι το ποιος θα καταβάλει το κόστος για να ανεγερθεί. Ο μεξικανός πρόεδρος δεν έκανε καμιά αναφορά στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.o

O Eνρίκε Πένια Νιέτο επισήμανε στον Τραμπ πως οι Μεξικανοί αξίζουν τον σεβασμό του, ενώ τόνισε πως θα συνεργαστεί με όποιο πρόσωπο κι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ την 8η Νοεμβρίου, καλώντας παράλληλα να επιδιωχθεί μια εποικοδομητική διμερής σχέση.

Επιστροφή και το “βιολί” του

Επιστρέφοντας βέβαια ο αμερικανός μεγιστάνας στις ΗΠΑ από το ταξίδι- αστραπή και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φοίνιξ, συνέχισε με οξύτατους χαρακτηρισμούς να μιλά για τους παράτυπους μετανάστες: τους κατηγόρησε ξανά πως κλέβουν τις δουλειές των πιο ευάλωτων Αμερικανών και επανέλαβε ότι πολλοί από αυτούς είναι βίαιοι εγκληματίες. Επανέλαβε, όπως ήδη έχει υποσχεθεί, ότι από την πρώτη ημέρα του στον Λευκό Οίκο, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα αρχίσει να απελαύνει περίπου δύο εκατομμύρια «εγκληματίες» μετανάστες χωρίς χαρτιά. «Από την πρώτη ημέρα, από την πρώτη ώρα, αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν!», διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεσμεύθηκε ότι θα ακυρώσει όλα τα προεδρικά διατάγματα που έδωσαν προσωρινή νομιμοποίηση στους παράτυπους μετανάστες.

Οι μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα, δεσμεύθηκε, δεν θα μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής και θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους και να υποβάλουν αίτηση για τους επιτραπεί να ξαναμπούν στην αμερικανική επικράτεια.

«Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιβάλει οι δυνητικοί μετανάστες να συμπληρώνουν ένα «πιστοποιητικό ιδεολογίας» το οποίο θα περιέχει ερωτήσεις για τις δολοφονίες τιμής, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, το ριζοσπαστικό ισλάμ.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ