Τραμπ: «Εξαιρετικά απίθανο να παραταθεί η εκεχειρία με το Ιράν»
- 20/04/2026, 18:35
- SHARE
- Η Προθεσμία της Τετάρτης: Η εκεχειρία, η οποία συμφωνήθηκε στις 8 Απριλίου, λήγει επίσημα την Τετάρτη 22 Απριλίου (ώρα Ουάσιγκτον). Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να δώσει παράταση αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα για άμεση επανέναρξη των εχθροπραξιών με «πολλές βόμβες» αν οι συνομιλίες αποτύχουν.
- Νέος Γύρος στο Πακιστάν: Ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς αναχωρεί για το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν την Τρίτη. Συνοδεύεται από τους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, κυρίως όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
- Το «Αγκάθι» του Αποκλεισμού: Παρά την εκεχειρία, ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ παραμένει σε ισχύ. Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει απαντήσει με δικό του αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου σε νέα άνοδο (πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να παρατείνει την εκεχειρία με το Ιράν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη λήξη της, και είπε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν σε ναυτικό αποκλεισμό μέχρι να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.
Ο Τραμπ δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg ότι ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς θα αναχωρήσει αργότερα μέσα στην ημέρα για να μεταβεί στο Πακιστάν, όπου θα ηγηθεί νέου γύρου διαπραγματεύσεων με το Ιράν, οι οποίος, όπως είπε, πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη.
«Δεν πρόκειται να βιαστώ να κάνω μια κακή συμφωνία. Έχουμε όλο τον χρόνο στη διάθεσή μας», είπε ο πρόεδρος.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο να την παρατείνω» όταν ρωτήθηκε για την εκεχειρία, την οποία ανακοίνωσε στις 7 Απριλίου. Ο Τραμπ είπε ότι η εκεχειρία λήγει την Τετάρτη.
«Είναι Τετάρτη βράδυ», είπε ο πρόεδρος. «Τετάρτη βράδυ ώρα Ουάσιγκτον».
«Θέλουν να τα ανοίξω. Οι Ιρανοί θέλουν απεγνωσμένα να ανοίξει. Δεν θα τα ανοίξω μέχρι να υπογραφεί συμφωνία» υπογράμμισε ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών με το Ιράν θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά για όλους. Είπε ότι θα ήθελε πολύ να παρακολουθήσει τις συνομιλίες αυτοπροσώπως, αλλά δεν πιστεύει ότι θα ήταν απαραίτητο.
Ερωτηθείς αν αναμένει να ξαναρχίσει ο πόλεμος αμέσως μετά αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο Τραμπ απάντησε «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, σίγουρα θα το περίμενα».