Τραμπ: Η ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Συμμαχίας

Τραμπ: Η ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Συμμαχίας
Την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολή που έστειλε χθες Δευτέρα στην αμερικανική Γερουσία.

Την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολή που έστειλε χθες Δευτέρα στην αμερικανική Γερουσία. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει -και επίσημα- το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στην επιστολή του, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει πως για την καλύτερη ενημέρωση της Γερουσίας διαβιβάστηκε επίσης μια επισκόπηση του Πρωτοκόλλου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ υπενθυμίζει τις κεντρικές επισημάνσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συνοδευτική έκθεση του πρωτοκόλλου ένταξης που παρέλαβε το Κογκρέσο την 27η Μαρτίου.

«Όπως εξηγείται περαιτέρω στην έκθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που διαβιβάστηκε στο Κογκρέσο την 27η Μαρτίου 2019, η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν τον Φεβρουάριο το πρωτόκολλο της ένταξης της χώρας στο Σύμφωνο στις Βρυξέλλες. Μέχρι όμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια, η Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει να συμμετέχει στα θεσμικά όργανα της Συμμαχίας ως προσκεκλημένη χώρα.