Τράπεζα Αττικής: Το 24ωρο μιας επικίνδυνης σύγκρουσης

Τράπεζα Αττικής: Το 24ωρο μιας επικίνδυνης σύγκρουσης

Η σύγκρουση για την Τράπεζα Αττικής, τα μπρος-πίσω στο ζήτημα της διοίκησης και ο συμβιβασμός.

Λίλυ Σπυροπούλου

Με την λύση Ρουμελιώτη- Πανταλάκη στην Τράπεζα Αττικής, ολοκληρώνεται μέχρι στιγμής ένα έντονο παρασκήνιο που ξεκίνησε ένα εικοσιτετράωρο πριν, αναφορικά με την επιλογή νέας διοίκησης. Αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα Δευτέρα, θα ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο.

Προς το παρόν, ο κ. Θ. Πανταλάκης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου στην Attica Bank, μετά την χθεσινή προσέγγιση που έγινε από τις αρχές, με τον κ. Ρουμελιώτη να αναλαμβάνει μάλλον μη εκτελεστικός πρόεδρος .

Η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να κατεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και Τραπέζης Ελλάδος που ξαφνικά χθες ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας με την συμπτωματική εισαγγελική έρευνα στο γραφείο της κυρίας Λ. Νικολοπούλου, συζύγου του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα και της απόρριψης της πρότασης Σαπουντζόγλου -Ρουμελιώτη από τη Διεύθυνση Εποπτείας, παράλληλα με την απόφαση της Τραπέζης Ελλάδος να σταματήσουν οι νέες χρηματοδοτήσεις στην Αttica Bank.

Τι προηγήθηκε
Οι συνεχείς αναβολές στις προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις για την επιλογή της νέας διοίκησης στην Τράπεζα Αττικής απέκτησαν ξαφνικά, συγκεκριμένη ερμηνεία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο διοικητής της, κύριος Γιάννης Στουρνάρας, είχε εδώ και καιρό επισημάνει ότι η Τράπεζα που – με εξαίρεση τα 70 εκατ ευρώ- είναι κεφαλαιαοποιημένη και δεν έχει συστημικό κίνδυνο, αρκεί όμως, να αποκτήσει το συντομότερο ένα ικανό διοικητικό σχήμα, στα πλάισια της εταιρικής διακυβέρνησης. Τότε πρόεδρος στην Attica Bank ήταν ακόμη ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, κ. Ι. Γαμβρίλης.

Προφανώς η κυβέρνηση δείχνει με τη στάση της ότι ενδεχομένως θα ήθελε η Τράπεζα να λειτουργεί πιο ευέλικτα, από κομματικής απόψεως, για να διευκολύνει διάφορους συσχετισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο δεν είχε εγκρίνει ονόματα, που προτάθηκαν και αφορούν έμπειρα τραπεζικά στελέχη με διοικητικές ικανότητες, ενώ μέσω του ΤΣΜΕΔΕ πρότεινε τραπεζικά στελέχη μεν, αλλά που στο τέλος δεν εγκρίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, για λόγους εταιρικής διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την εποπτεία της Attica Bank έχει η Τράπεζα Ελλάδος, που σε συνεννόηση με τον SSM έχει αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα τις αλλαγές στη διοικηση. Ηδη, μέχρι τώρα η Κεντρική Τράπεζα έχει στηρίξει την Αττικής και κατά τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας, που βασίστηκε στη συμμετοχή και άλλων δημοσίων φορέων όπως η ΕΥΔΑΠ.

Παρά την υπομονή των εποπτικών αρχών για να κλείσει το θέμα της διοίκησης και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση με τα υπόλοιπα 70 εκατ ευρώ, άρχισε να υπάρχει καπνός στη σχέση Τραπέζης Ελλάδος και κυβέρνησης, αν κρίνει κανείς τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις.

Η έφοδος στην εταιρεία της συζύγου
Η εντελώς αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της κυρίας Λ. Νικολακοπούλου ( συζύγου του κ. Γ. Στουρνάρα) στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ έτυχε να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την απορριπτική απόφαση της Τραπέζης Ελλάδος για το προτεινόμενο δίδυμο Σαπουντζόγλου- Ρουμελιώτη για την Τράπεζα Ατικής.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ το καλοκαίρι ανέλαβε στην Attica Bank πρόεδρος η κυρία Α. Πουσκούρη, εμπειρότατο στέλεχος από την HypoVereisnabnk, πηγές της κυβέρνησης ανακάλυψαν ξαφνικά πάλι, ότι εκκρεμεί δάνειό της και προτάθηκε η αντικατάστασή της από τον. Κ. Γ. Σαπουντζόγλου (τον οποίο όμως η Τράπεζα της Ελλάδος «έκοψε» λόγω συμμετοχής του στην Proton Bank).

Η Αττικής στη δίνη των εξελίξεων και με την ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης, σταμάτησε να εγκρίνει νέες χρηματοδοτήσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει τη συγκεκριμένη μη συστημική τράπεζα, αποφάσισε χθες να παγώσει νέες δανειοδοτήσεις. Απόφαση που θα πυροδοτήσει εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας όμως έτσι, τους λόγους της πολύμηνης καθυστέρησης στην αλλαγή διοικήσεων.

Ας θυμίσουμε τις αναβολές του ΤΣΜΕΔΕ στις γενικές συνελεύσεις και το «γαιτανάκι» των αλλαγών που προηγήθηκε. Αν ο συμβιβασμός, που φαίνεται να επιτεύχθηκε σήμερα θα οδηγήσει τελικά σε οριστική λύση, μένει να αποδειχθεί.