Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021

Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έντονα ανοδική πορεία του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση από το Q 3 20 οδήγησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων και εκτιμήσεων μας, τονίζει η Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ -0,31% σε ανάλυσή της.

Συγκεκριμένα, για το 2021 εκτιμάται ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα φτάσει το 9,8% το 2022 θα είναι της τάξεως του 5,4% μέσω και της στήριξης που θα παρέχει ένα carry over effect της τάξεως του 3,0% ενώ μετά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κινηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κοντά στο 3,5%.

Στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να έχει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δημοσιονομικές προοπτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξυπηρέτηση του χρέους και τέλος οι προοπτικές ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022 και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η συγκεκριμένη προοπτική ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια βραχυχρόνια μεταβλητότητα, όμως δεν προβλέπουμε να δημιουργήσει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος νέων εκδόσεων €10-12 δισεκ. του ΟΔΔΗΧ για το 2022, υπογραμμίζει η τράπεζα.