Τράπεζες και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης κυβέρνηση – θεσμών

Τράπεζες και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης κυβέρνηση – θεσμών
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την άφιξή του για την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, στη Βιένη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/BKA/Michael Gruber

Στο μικροσκόπιο των θεσμών το ογκώδες πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Τελικό ορόσημο το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ξεκινούν σήμερα, Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στο χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα οι θεσμοί έχουν συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, εν συνεχεία κλιμακώνεται η διαπραγμάτευση με το επιτελείο της κυβέρνησης και την Παρασκευή αναχωρούν. Θεωρείται πολύ πιθανό να εκδοθεί ανακοίνωση κατά την αναχώρησή τους.

Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται εδώ από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ συνεχίζουν και σήμερα τις διαπραγματεύσεις τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Το μοναδικό θέμα στην ατζέντα κυβέρνησης, τραπεζιτών και δανειστών είναι το ογκώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται για το κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών εντός της εβδομάδας, στις επαφές των τραπεζικών στελεχών με τα κλιμάκια των δανειστών, κυρίως με αυτό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και στην πρώτη κρίσιμη συνάντηση -στο τέλος της εβδομάδας – των CEO των ελληνικών τραπεζών.

Η πίεση από τους επόπτες της ΕΚΤ προς τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυματων εντείνεται και η εντολή που έχουν δεχθεί είναι «να τελειώνουν με το μεγαλύτερο στοκ των κόκκινων δανείων έως το τέλος του 2019».

Μία πρώτη αποτίμηση θα γίνει στο Euroworking Group της 31ης Ιανουαρίου. Τελικό ορόσημο είναι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.