Τράπεζες: Στο επίκεντρο η Πειραιώς με φόντο business plan και αποτελέσματα

Τράπεζες: Στο επίκεντρο η Πειραιώς με φόντο business plan και αποτελέσματα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ενδιαφέρον για το πακέτο του ΤΧΣ. Η στρατηγική της Εθνικής και οι κυοφορούμενες κινήσεις στον κλάδο με επίκεντρο ΤΧΣ και εθελούσιες.

Νέο business plan με ορίζοντα το 2026 και οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με τη Eurobank και την Alpha Bank να παίρνουν σειρά στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του rebranding της Εθνικής Τράπεζας και του οράματος της διοίκησης, σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο το business plan της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα, με το ενδιαφέρον της αγοράς να εστιάζει στο επικείμενο placement για τη διάθεση μέρους του ποσοστού μετοχών που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μάλιστα, αν και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το αν προγραμματίζεται η διάθεση του συνολικού 27% που κατέχει το δημόσιο ή μέρους αυτού, ήδη έχουν αρχίσει σχετικές ζυμώσεις και συζητούνται οι απόψεις των μελών της διοίκησης του ΤΧΣ ώστε να προκριθεί το καλύτερο σενάριο για τα συμφέροντά του.

Σήμερα πάντως οι επενδυτές εκτιμάται ότι θα επικεντρωθούν κυρίως στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο, που θα ανακοινώσει ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της τράπεζας, για την περίοδο 2024-2026 και ειδικότερα στην εξέλιξη της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, τα LLPs καθώς και στην αναθεώρηση των στόχων του 2025. Σημειώνεται ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2023 μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, με τους αναλυτές να αναμένουν ισχυρές επιδόσεις βασισμένες σε υψηλά καθαρά έσοδα από τόκους και αύξηση εσόδων από προμήθειες σε τριμηνιαία βάση, με σταθερή δυναμική της ποιότητας ενεργητικού ενώ στον αντίποδα αναμένεται αποτύπωμα από το εφάπαξ κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που ανακοινώθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για 500 εργαζόμενους που αποζημιώθηκαν με ποσά έως 220.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μεταξύ σχέδια ανακοινώνουν και οι άλλες τράπεζες, με την Eurobank να ανοίγει το χορό φέτος με πρόγραμμα που τρέχει αυτό το διάστημα και με επιλογές για τους εργαζόμενους είτε άμεσης αποχώρησης είτε με αναγκαστική άδεια έως 5 ή 7 ετών, με μέγιστο όριο αποζημίωσης μικτό ποσό 250.000 ευρώ. Αναμένονται τα σχέδια της Alpha Bank, που ολοκλήρωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου πέρυσι τέτοιο καιρό με την συμμετοχή άνω των 500 εργαζομένων και με το μέσο ύψος της μικτής παροχής προς τους εργαζόμενους που συμμετείχαν να υπερβαίνει τους 60 καθαρούς μισθούς. Στο προσεχές διάστημα αναμένεται και το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, σε συνέχεια της αποχώρησης 400 υπαλλήλων της τον Νοέμβριο με αποζημιώσεις έως 200.000 ευρώ.

Εντωμεταξύ, η Εθνική Τράπεζα, μόλις υιοθέτησε την ανανεωμένη εταιρική της ταυτότητα ενώ το μήνυμα της εξέλιξης στον όμιλο μετέφεραν πρόσφατα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης και ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και συνεργατών της τράπεζας.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, έδωσε το στίγμα της νέας εποχής για τον όμιλο, με χαρακτηριστικό τον ανασχεδιασμό του δικτύου καταστημάτων υπό νέο λογότυπο, με το 1/3 του δικτύου να αποτελείται από πλήρεις μονάδες που θα διαθέτουν όλες τις υπηρεσίες και συμβούλους για όλες τις κατηγορίες πελατών και με το υπόλοιπο δίκτυο να περιλαμβάνει μικρότερα καταστήματα, καθώς και καταστήματα που θα διαθέτουν κυρίως ψηφιακές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι για την Εθνική Τράπεζα προηγήθηκε μια επιτυχημένη πρώτη φάση αποκρατικοποίησης, με τη διάθεση 22% των μετοχών από το συνολικό 40% που κατείχε το ΤΧΣ. Εντός του έτους αναμένεται placement και για το εναπομείναν ποσοστό χωρίς να αποκλείεται επαναγορά μέρους αυτού για επιστροφή αξίας στους μετόχους. Εξάλλου, η τράπεζα στοχεύει σε ανταμοιβή των μετόχων της, 16 χρόνια μετά την τελευταία διανομή μερίσματος διαθέτοντας την χρηματοοικονομική δομή να υποστηρίξει τη νέα πολιτική, με ισχυρή κερδοφορία που κυμαίνεται πάνω από το 1 δισ. ευρώ (στο εννεάμηνο του 2023 ανακοίνωσε οργανικά κέρδη μετά φόρων 855 εκατ. ευρώ και 346 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2023).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: