Τρία διδάγματα από Ευρωπαίους επιχειρηματίες που πέτυχαν στις ΗΠΑ

Τρία διδάγματα από Ευρωπαίους επιχειρηματίες που πέτυχαν στις ΗΠΑ
eu flag usa flag
Πώς καταφέρνει κάποιος να υπερβεί τις προκλήσεις της διαφορετικής κουλτούρας, της γλώσσας και του νέου περιβάλλοντος;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα αποτελούσαν πόλο έλξης επιχειρηματιών. Για να ζήσουν το όνειρό τους, φιλόδοξοι ιδρυτές νεοσύστατων επιχειρήσεων πληρώνουν το τίμημα της …αϋπνίας και των ατελείωτων ωρών εργασίας στη χώρα αυτή. Αλλά αλήθεια, τι απαιτείται για να τα καταφέρει ένας ξένος στις ΗΠΑ;

Καταρχήν, είναι κρίσιμη η δικτύωση – η οικοδόμηση ενός ισχυρού επαγγελματικού δικτύου. Για την ακρίβεια, η αδυναμία εκπλήρωσης αυτού του καθήκοντος είναι ένας από τους λόγους που πολλές ξένες startup αποτυγχάνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως τονίζει ο Kaspar Tiri από την Εσθονία, τόσο η συγκέντρωση χρημάτων όσο και η εύρεση των πρώτων πελατών εξαρτάται από το ποιους γνωρίζεις. Ο Tiri είναι συνιδρυτής της Wolf3D, μιας εταιρείας που δημιουργεί προσωπικά avatar για τον ψηφιακό κόσμο.

«Όταν είναι νέος στη χώρα, το δίκτυό σου είναι εξαιρετικά περιορισμένο και αυτό δυσκολεύει πολύ το ξεκίνημά σου» τονίζει. Γι’ αυτό και η εγγραφή σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών συχνά αποτελεί την αφετηρία πολλών ξένων επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.

Εξίσου σημαντική είναι και η κατανόηση του πώς σκέφτονται οι άνθρωποι σε άλλες κουλτούρες, σύμφωνα με τον Stas Tushinskiy, ιδρυτή της εταιρείας διαφημιστικής τεχνολογίας Instreamatic.AI, καθώς μόνο έτσι είναι δυνατή η άντληση κεφαλαίων.

«Πρέπει πρώτα απ’ όλα να μάθεις τον πολιτισμικό κώδικα, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με το πού βρίσκεσαι» επισημαίνει ο Tushinskiy. «Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, δίδεται περισσότερη έμφαση στο στάτους και στην εξουσία σε σχέση με τη Σίλικον Βάλεϊ».

Ένα επιπλέον πρόβλημα η αδυναμία κάποιων επαγγελματιών να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία την ξένη γλώσσα για να αφηγηθούν μια ιστορία. «Για να κλείσεις έναν επιτυχημένο γύρο χρηματοδότησης απαιτείται η ικανότητα έκφρασης ενός γοητευτικού οράματος» σημειώνει ο ίδιος. Πολλοί επιχειρηματίες από το εξωτερικό δεν έχουν τις αφηγηματικές δεξιότητες των Αμερικανών συναδέλφων τους για να κερδίσουν την προσοχή των επενδυτών με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Επίσης, κάποιες φορές είναι περισσότερο ταπεινοί και «μετρημένοι» απ’ ό,τι χρειάζεται· επιλέγουν, δηλαδή, να παρουσιάσουν ένα αυστηρά ρεαλιστικό και «γειωμένο» όραμα για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς οι επενδυτές στις ΗΠΑ «βομβαρδίζονται» καθημερινά από παρουσιάσεις που είναι όχι μόνο τέλεια προετοιμασμένες, αλλά και αρκετά φιλόδοξες.