Η περιουσία των 85 πλουσιότερων στον κόσμο ίση με αυτήν των 3,5 δισ. φτωχότερων

Η περιουσία των 85 πλουσιότερων στον κόσμο ίση με αυτήν των 3,5 δισ. φτωχότερων

Αποθαρρυντικά τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την Παγκόσμια Ανθρώπινη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου, αλλά και οι αυξήσεις των μισθών «εμποδίζονται» από τις φυσικές καταστροφές, τις άστοχες πολιτικές των κυβερνήσεων και την επιδείνωση της ανισότητας μεταξύ των κοινωνικών τάξεων στον κόσμο. Σε έναν κόσμο όπου οι 85 πιο πλούσιοι άνθρωποι έχουν όσο πλούτο έχουν μαζί 3.5 δισ. φτωχοί άνθρωποι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την Παγκόσμια Ανθρώπινη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Με το 1/3 της ανθρωπότητας να ζει στο όριο της φτώχειας οι κυβερνήσεις θα όφειλαν να θέσουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, υπογραμμίστηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Khalid Malik, επικεφαλή συγγραφέα, περίπου 842 εκατομμύρια παγκοσμίως πλήττονται από χρόνια πείνα.

Η έκθεση τονίζει ακόμα τους κινδύνους που κρύβει η κλιματική αλλαγή, η επιχειρηματική «νοοτροπία» που θέλει να αναγκάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται συνεχώς με λιγότερα χρήματα αλλά και κρατικοί προϋπολογισμοί.

Διαβάστε ακόμα:

Επιδείνωση της φτώχειας στην Ελλάδα και το 2013

O μισός πλούτος του πλανήτη στα χέρια 200 ανθρώπων