Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

«Η εκεχειρία αυτή είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να δοθεί στους αμάχους η πολυπόθητη ανάπαυλα από τις βιαιότητες».

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να τηρήσουν 72ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 08:00 το πρωί, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Σύμφωνα με αυτή, «οι δυνάμεις εδάφους θα παραμείνουν στις θέσεις τους» κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν.

Η Χαμάς, η κυρίαρχη μαχητική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφώνησε με το Ισραήλ.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας στο νου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαό μας, οι οργανώσεις αντίστασης συμφώνησαν στην 72ωρη ανθρωπιστική και αμοιβαία εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 08:00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή, εφόσον όμως και η άλλη πλευρά τηρήσει τη συμφωνία», δήλωσε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Άμπου Ζούχρι, ενώ και η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόταση για τριήμερη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός με τις μαχητικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει «αυτοσυγκράτηση» και από τις δύο πλευρές και τόνισε ότι υποστηρίζει σθεναρά τη νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει αυτή η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως είναι δυνατό να ξεκινήσουν «άμεσα» συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί ασφάλειας από την πλευρά του Ισραήλ και να επιτραπεί στους Παλαιστινίους της Γάζας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή είναι μέσω μια μόνιμης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Εν τω μεταξύ, δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και τη νότια πόλη Χαν Γουνίς. Ένδεκα νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νουσεϊράτ, ενώ όλα τα θύματα βρίσκονταν στο σπίτι μίας οικογένειας τη στιγμή της επιδρομής. Τρεις ακόμα, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας, σκοτώθηκαν στη Χαν Γουνίς.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων χθες έφτασε τους 79, ενώ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί συνολικά 350 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

ΟΗΕ: «Στο χείλος του γκρεμού» οι Παλαιστίνιοι

Οι ΗΠΑ επανεφοδίασαν με πολεμοφόδια τον στρατό του Ισραήλ