Τροφή για «υγιεινή επιτυχία»

Τροφή για «υγιεινή επιτυχία»

Πώς η μητρότητα, συνδυασμένη με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, μπορούν να φέρουν τεράστια κέρδη.

Φανατική της υγιεινής διατροφής, η 36χρονη Σαζί Βιρσάμ δεν μπορούσε να χωνέψει με τίποτε το γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς επέλεγαν επεξεργασμένες και συνήθως αηδιαστικές παιδικές τροφές για τα μωρά τους. Μία απλή εξήγηση γι’ αυτό είναι η έλλειψη χρόνου. Και με τη σκέψη αυτή, ανήμερα της Ημέρας της Μητέρας το 2006, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η Σαζί έφτιαξε την δική της εταιρία.

Όχι τυχαία, την ονόμασε «Happy Baby» και τα προϊόντα της ήταν όλα οργανικά, πλήρως θρεπτικά, τα οποία πωλούσε -και συνεχίσει να πωλεί- σε χάρτινες συσκευασίες. Σήμερα, την έχει μετονομάσει σε «Happy Family», μιας και οι δουλειές της αυξήθηκαν και πλήθαιναν με το πέρασμα του χρόνου!

Τα κέρδη της εταιρείας έφθασαν το 2012 τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, κατέχει το 4% των πωλήσεων στην αγορά παιδικών τροφών στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Μάρτιο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συμπεριέλαβε την Σάζι στη διακεκριμένη κατηγορία «Young Global Leader» για το 2013.

Πράγματι, η φετινή χρονιά αποδεικνύεται «χρυσή» για την Happy Family, που τώρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην λίστα «Inner City 100», με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

Διαβάστε ακόμη: Η «επαναστάτρια» της Αιθιοπίας

Για την ακρίβεια, η Happy Family πάει τόσο καλά, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Danone, του πολυεθνικού γίγαντα στην παραγωγή τροφίμων. Φέτος, ανήμερα της Ημέρας της Μητέρας, ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία εξαγοράς του 92% της εταιρίας της Σαζί από τον κολοσσό που εδρεύει στην Γαλλία. Το ποσό δεν ανακοινώθηκε, αλλά υπολογίζεται ότι μεταφράζεται σε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την νεαρή Αμερικανίδα!

«Αν και οι μεγάλες εξαγορές φοβίζουν τις μικρές επιχειρήσεις, στην Danone θέλουν να συνεχίσω να έχω το γενικό πρόσταγμα, λένε ότι λατρεύουν το πνεύμα στην εταιρία και ότι δε σκοπεύουν να κάνουν αλλαγές στη διοίκησή της», είπε πρόσφατα η Σαζί στο Fortune, καθώς απολάμβανε τις οικογενειακές της διακοπές στις ειδυλλιακές Μπαχάμες. Από αυτήν τη συμφωνία, άλλωστε, και οι δύο πλευρές θα έχουν σημαντικά οφέλη. Με την εξαγορά της Happy Family, η Danone θα μπει πιο δυναμικά στην αμερικανική αγορά τροφίμων (σήμερα έχει παρουσία εκεί με τις πωλήσεις του γιαουρτιού Activia και του φυσικού νερού Evian).

Με εφαλτήριο την Danone κι «όχημα» την Happy Family, η Σαζί θέλει τώρα να κατακτήσει την αχανή αγορά της Ασίας. Ήδη, εξάλλου, η εταιρία της έχει διευρύνει την παραγωγή της με τροφές για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία προωθεί μέσω ενός ευρέος δικτύου πωλήσεων, παγκοσμίως. Τα διαθέτει είτε μέσω Ίντερνετ, είτε μέσω των 20.000 καταστημάτων που φιλοξενούν τα προϊόντα της «Happy Family» σε περισσότερες από 30 χώρες!