Τσιόδρας: Ίσως είμαστε στο τέλος της «επείγουσας φάσης» της πανδημίας

Τσιόδρας: Ίσως είμαστε στο τέλος της «επείγουσας φάσης» της πανδημίας
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλάει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, στο Υπουργείο Υγείας. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του ΥΠΑΙΘ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού», ξεκαθάρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία, προβλέπει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο καθηγητής ανέφερε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης.

Προειδοποίησε πάντως ότι δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Ειδικά για την Ευρώπη, ανέφερε ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.

«Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: “Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους”, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης, αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι παρότι τα κρούσματα είναι πολλά, δεν είναι αντίστοιχος ο αριθμός θανάτων και αυτό οφείλεται στο ότι η Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο, ενώ αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα του χρόνου, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Για την πιθανότητα θανάτου, ανέφερε ότι είναι 1.000 αυξημένη για τους άνω των 80 σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ο κίνδυνος να καταλήξει σχετίζεται και με τα νοσήματα του ασθενή.

Προστασία με τρεις δόσεις

Επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο ανεβαίνει περίπου στο 100% με τις τρεις δόσεις του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Στη χώρα μας, πρόσθεσε, είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Αναφορικά με τη χρησιμότητα ενός ειδικού εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα πειραματικά δεδομένα από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον. Εξήγησε τι είναι η «υβριδική ανοσία», που αποτελεί συνδυασμό της φυσικής ανοσίας, με την ανοσία από το εμβόλιο που οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη απάντηση του οργανισμού που χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ λεμφοκύτταρα.

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του καθηγητή στις επιπλοκές του κορωνοϊού, που παρατηρούνται όχι μόνο σε όσους μπήκαν σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ, αλλά ακόμα και στους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από κολπική μαρμαρυγή μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια. Προειδοποίησε τις εγκύους ότι ο ιός οδηγεί σε καταστροφή του πλακούντα, σε θάνατο του κυήματος, «αποδεδειγμένα, ιστολογικά, το γνωρίζουμε από τις εγκύους στο νοσοκομείο μας. Τις εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν».

Επίσης δεν παρέλειψε να μιλήσει για την τεράστια και ανισόβαρη επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατομμύρια περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.