Τσίπρας: «Εγκληματική επιλογή η συνέχιση του Μνημονίου»

Τσίπρας: «Εγκληματική επιλογή η συνέχιση του Μνημονίου»

«Το πρόγραμμα λιτότητας που η κυβέρνηση επιβάλει συνειδητά πρέπει να σταματήσει τώρα».

«Το καταστροφικό πρόγραμμα της λιτότητας και του μνημονίου πρέπει να σταματήσει τώρα. Διαφορετικά, η συνέχισή του αποτελεί συνειδητή εγκληματική επιλογή, με θύματα, των οποίων δεν απειλείται, πλέον, μόνο η ευμάρεια, αλλά η ίδια τους η ζωή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας».

Το συνέδριο διοργανώνει το Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, σε συνδυασμό με το πρότζεκτ του Ιδρύματος Ford για τη Χρηματοοικονομική Αστάθεια. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο εμπνέεται από το εκτεταμένο έργο του οικονομολόγου Hyman Minsky για τις δομές του χρηματοπιστωτικού συστήματος με στόχο τη σταθερότητα και τον ρόλο της κυβέρνησης στην επίτευξη μιας αναπτυσσόμενης και δίκαιης οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, έχει διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το πρόγραμμα βασίζεται στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της αναδιοργάνωσης του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και του πλούτου. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται πολιτική βούληση για να συγκρουστείς με τα μεγάλα συμφέροντα και να αντιμετωπίσεις ζητήματα, όπως η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, το λαθρεμπόριο και τα πλαστά τιμολόγια.

Για τον τραπεζικό τομέα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι πρέπει να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο οι τράπεζες, των οποίων η αναχρηματοδότηση γίνεται με δημόσιο δανεικό χρήμα. Επίσης, τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν δάνεια με περίεργα κριτήρια (έκανε αναφορά στις μιντιακές επιχειρήσεις) αντί να τονώνουν την ρευστότητα.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «θα σταματήσουμε η ελεύθερη πτώση των μισθών και θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ ανεξαρτήτως ηλικίας».

Σε συγκέντρωση «υπεράσπισης της δημοκρατίας»  καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή την Κυριακή, καλεί σε συγκέντρωση «υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» στις 18.00 στο Σύνταγμα.

«Την ώρα που θα συζητείται η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην τρόικα, αντίστασης στο μνημόνιο και στη συρρίκνωση της δημοκρατίας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ολοκληρώνεται με το μήνυμα: «Φτάνει πια! Σταματάμε την καταστροφή, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας».

 Τσίπρας: «Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από το Μνημόνιο»